Catarina Hellmark (Visk) kandiderar till såväl kyrkofullmäktige som stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Foto:

Provocerande grupp vill att fler ska rösta

Mariefred
annons

Att synas var ett uttalat mål för Vänstern i Svenska kyrkan i Mariefreds församling. Kampanjen har kantats av konflikter, men nomineringsgruppens ordförande hoppas att det bidrar till ett ökat valdeltagande.

Vänstern i Svenska kyrkan, Visk, har ett aktivt gudstjänstliv och en utvecklad diakoni högst upp på sitt valprogram till kyrkofullmäktige i Mariefreds församling. Men valkampanjen har också handlat om annat. På insändarsidor och i sociala medier har medlemmar varit inblandade i anklagelser om bland annat valfusk. Visk har tagit strid mot Tillsammans i Mariefreds församlings och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkans användande av Svenska kyrkans logotyp. En viktig principfråga, säger Catarina Hellmark som är ordförande för Visk lokalt och nummer fyra på gruppens valsedel till kyrkofullmäktige.

— Det är en viktig principfråga. Kyrkan har inte med nomineringsgrupperna att göra. Om någon grupp använder kyrkans logotyp så sänder det signaler om att kyrkan tagit ställning för just den gruppen, säger hon och tillägger att Svenska kyrkas jurister gett Visk rätt i sak.

Tror du att konflikterna påverkar Visk:s resultat negativt?

— Det får vi se efter valet. Kanske har det gjort att fler fått upp ögonen för valet och gått och röstat. Jag tror att just vänstern kan vara lite provocerande i Mariefred, som är en borgerlig stad, säger Catarina Hellmark.

57-åriga Thomas Fernström är nomineringsgruppens förstanamn på valsedlarna till kyrkofullmäktige, men han hänvisar frågor om valet till Catarina Hellmark.

annons

Mest delat denna vecka