– Det känns jättekul. Nu kan vi i Mariefred gå från att vara superstolta till högfärdiga, säger Birgitta Groth från Mariefreds företagarförening som representerade rådhuset vid prisutdelningen.

Det var en jämn kamp in i det sista i tävlingen om kommunens vackraste byggnad. Tävlingen har pågått hela sommaren efter att tidningens läsare och nätverket Vägvisaren har fått nominera de byggnader som de anser vara vackrast. Efter en omfattande omröstning avgjordes tävlingen genom en final i Ugglans park.

– Det är en otroligt vacker byggnad i gustavianskt stuk. När det inte är bilar utanför på kvällen känns det som det är en teater. Jag ger byggnaden högsta poäng, säger jurymedlemmen tillika konstvetaren Catharina De Geer.

Artikelbild

Image - 2

Hon fick medhåll från sin jurykollega, keramikern Per Hammarström som också gav rådhuset full pott.

– Den får en stark sexa, meddelade han.

Även publiken var eniga om att det var rådhuset som skulle vinna. Efter att juryn hade sagt sitt fick publiken rösta genom att ropa högst.

– Kan vi utse rådhuset i Mariefred till kommunens vackraste byggnad? frågade domaren Göran Svärd från kultur och fritidsnämnden. Ett "ja" ekade över Ugglans park.

Det gula rådhuset i trä byggdes 1784 och fungerar i dag som ett bibliotek. Under en kort period på 1800-talet var byggnaden dock röd. Som det ser ut nu kommer rådhuset att behålla sin karakteristiska gula färg och ifall det blir en ny tävling är Birgitta Groth redo.

– Om det blir tävling ställer vi upp, det kan ni lita på, säger hon glatt.