• De begravningsregalier som stals från Strängnäs domkyrka tros ha hittats. Foto:
  • Christer Nilsson, chef vid utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa). Foto:
1/

Regalierna hittade på soptunna i Åkersberga

Domkyrkokuppen

De stulna regalierna från Strängnäs domkyrka har av allt att döma hittats, uppger polis och åklagare.

Fyndet gjordes på en soptunna i Åkersberga, norr om Stockholm.

Efter beskedet sköts den pågående rättegången i Eskilstuna upp, och förundersökningen ska återupptas.

Christer Nilsson, chef vid utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa), säger att det med största sannolikhet är de försvunna regalierna som har återfunnits.

– De anträffades ovanpå en soptunna i Åkersberga klockan ett i natt av en väktare som larmade polis.

Uppfattningen i nuläget är att allt finns med av vad som tros vara de försvunna regalierna. Christer Nilsson säger att han bedömer föremålen som i gott skick.

– Jag har bara sett ett fotografi, så det är svårt att bedöma för mig, men jag kunde inte se några större skador.

Nu arbetar myndigheterna med att få bekräftat till hundra procent att det är Karl IX:s stulna begravningsregalier som återfunnits.

När rättegången inleddes i morse meddelade åklagare Reena Devgun att förhandlingen skulle avbrytas eftersom förundersökningen måste återupptas. Senast på fredag ska åklagaren meddela tingsrätten när förundersökningen kan vara färdig och förhandlingen kan fortsätta, rapporterar SVT.

Polisen skriver på sin hemsida att polisarbetet har koncentrerats mot en kriminell gruppering i Stockholm.

En 22-årig man står inför rätta, misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol. Mannen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt.

Åklagaren Reena Devgun har tidigare sagt att man tror att minst en person till deltog vid stölden. I rätten har hon redogjort för teknik bevisning mot 22-åringen, som bland annat består av hans blod som har hittats på brottplatsen och på en cykel, samt en sopsäck som har kunnat knytas till mannens bil.

I dag, tisdag, skulle ha varit den sista rättegångsdagen, vilket nu förändras i och med de nya fynden.

Kulturhistoriskt ovärderliga föremål

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Hans hustru drottning Kristina den äldre var Sveriges regent under kungens frånvaro 1605. Drottning Kristina avled på Nyköpings slott 1625.

Regenternas begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade "svenska diamanter” – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj. Till regalierna räknas också gyllene riksäpplen och spiror.

Karl IX:s guldkrona har troligen skadats vid stölden. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern i domkyrkan.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor.

Källor: Nationalencyklopedin, Livrustkammaren och åklagarna.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

DomkyrkokuppenSträngnäs domkyrkaBrott
Relaterat