Strax efter klockan 19 på söndagskvällen lades ett filmklipp upp på sociala medier som visade hur flera ungdomar satte eld på fyrverkerier inne i resecentrums foajé. Smällarna och ljusskenen var betydliga och det tog inte lång stund innan de första samtalen gjordes till larmnumret 112.

– Jag blev kontaktad av min personal vid 18-tiden och tog mig hit direkt, säger Annika Lundqvist som driver kiosken i Resecentrum tillsammans med kollegan Richard Björkman.

När hon kom till platsen var byggnaden fylld med rök och en stickande lukt av fyrverkerikrut. Utanför stod resenärer som både var chockade och rädda efter smällarna.

Artikelbild

Väktaren Malin Lindberg och Annica Lundqvist, som driver kiosken i resecentrum, utesluter inte att byggnaden kommer att behöva stängas tidigare än normalt om skadegörelsen fortsätter.

– Det har varit relativt lugnt här en tid nu, men de sista dagarna har det urartat fullständigt. Vi känner till de flesta ungdomar som hänger här och vi försöker prata med dem. De flesta är trevliga och det är bara en klick som ska utmärka sig på ett dåligt sätt. Jag är riktigt besvikna på flera av dem, säger Annica Lundqvist.

Hon tror att de minderåriga som skjuter fyrverkerier har fått de av äldre kompisar som de vill imponera på.

– Det var ingen rolig syn här i går. Brandlarmet gick och räddningstjänsten fick ställa in en stor fläkt för att få ut all rök. Tillsammans med Securitas beslutade vi att stänga hela byggnaden strax efter klockan 22, säger Annica Lundqvist.

Hon efterlyser fler vuxna i Resecentrum och hoppas att politikerna ska få upp ögonen för hur risigt det fungerar på platsen i dagsläget.

Artikelbild

Mats Andersson och hans hustru skulle hämtas på stationen av Helena Mirsch på söndagskvällen. På grund av brandlarmet var det lättare sagt än gjort.

När Strängnäsbon Helena Mirsch kom till stationsbyggnaden för att hämta nyårsfirande bekanta på söndagskvällen var byggnaden stängd.

– Det stod brandmän vid entrén som inte släppte in mig. Utanför satt tre tjejer i 16-årsåldern och grät. De hade blivit rejält uppskrämda av smällarna, berättar hon.

Artikelbild

Väktare var snabbt på plats efter söndagens fyrverkeriattack i Resecentrum.

Mats Andersson och hans hustru Margareta Andersson, som skulle hämtas av Helena Mirsch, möttes av larmsignaler och en tillbommad station.

– Min hustru sitter i rullstol och när vi väl klev av på perrongen var det inget som funkade. En röst i högtalaren upprepade ett meddelande om rökutveckling och det var ingen trevlig känsla. Till slut kunde vi ta oss ut bakvägen vid gamla parkeringen, berättar Mats Andersson.

Enligt polisen ska ingen person ha kommit till fysisk skada efter fyrverkeriattacken. Däremot var det många som hörde av sig och larmade om söndagens händelse i Resecentrum.

– Folk ringde både 112 och 114 14. Vi fick många larmsamtal om rökutvecklingen, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

– Det är ett brott mot ordningslagen och det här är ett ärende som kommer att utredas, säger hon.

I dagsläget är ingen person frihetsberövad efter fyrverkeriskjutningen i Resecentrum, men med tanke på de filmer som cirkulerat på sociala medier ökar chansen att få tag på gärningsmännen.

– Går det här vidare kan det bli tal om att åtala för skadegörelse samt misshandel. Det är absolut förbjudet att smälla av fyrverkerier inomhus och det är 18-årsgräns för att både köpa och hantera fyrverkerier.

– Lite bättre föräldrakoll på vissa håll vore önskvärt, säger Monica Bergström.