Rösterna räknas på söndagskvällen – men vad invånarna tycker får vi veta först på onsdag. Foto:

Resultat om skolröstning på onsdag

Strängnäs

Hur det gick i folkomröstningen om skolstrukturen, får kommuninvånarna vänta på svar om.

På onsdag sammanträder Strängnäs kommuns valnämnd, med den preliminära röstsammanräkningen i de allmänna valen och den slutgiltiga sammanräkningen i folkomröstningen på dagordningen.

Vid den preliminära rösträkningen, den så kallade onsdagsräkningen, överprövas de förtidsröster som har underkänts av valdistrikten på valdagen. Förtidsröster som inte skickats till vallokalerna räknas, brevröster och utlandsröster granskas.

Vid sammanträdet fastställer valnämnden också slutresultatet för den lokala folkomröstningen om skolstrukturen. Rösterna räknas redan på söndagskvällen, men kommer inte att offentliggöras förrän i samband med sammanträdet på onsdag.

Det var möjligt att förtidsrösta i folkomröstningen till och med i torsdags. Det beslutade kommunfullmäktige redan i juni – men flera medborgare har reagerat på detta, när de kommit till röstningslokalerna under fredagen och lördagen.

– Det är för att valet ska vara helt klart i kväll, inför att vi har nämnd på onsdag. De som jobbar i vallokalerna får ju en röst till att räkna, säger Eva Strömberg (S) som är valnämndens ordförande till tidningen på söndagseftermiddagen.

Men resultatet dröjer ändå till onsdag?

– Vi måste avvakta tills vi har haft en nämnd. Där klubbas alla resultat.

Allmänheten välkomnas på onsdag

Valnämndens preliminära rösträkning kallas onsdagsräkningen, då den äger rum onsdagen efter valdagen.

Då överprövar valnämnden de förtidsröster som underkänts av valdistrikten på valdagen, förtidsröster som inte skickats ut till vallokalerna, eventuella brevröster och andra utlandsröster samt röster som inkommit efter valdagen.

Onsdagsräkningen är offentlig och allmänheten hälsas välkommen.

Räkningen den 12 september börjar klockan 9. Platsen är Gyllenhjelmssalen i kommunhuset i Strängnäs på Nygatan 10.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Val 2018skolutredningen
Relaterat