Röda korset vill nå fler unga som kan hjälpa nyanlända

Strängnäs

En föreläsning om den så kallade flyktingkrisen ska förhoppningsvis inspirera fler yngre att engagera sig. De behövs för att kunna stötta unga nyanlända som kommer till kommunen, ser Röda korsets Strängnäskrets.

Nästan alla bord i kafédelen är upptagna. Ett gäng damer som träffas varje tisdag stickar tillsammans, några herrar samtalar och någon enstaka sitter ensam med sin kopp kaffe med hembakad kaka till.

— Kupan är en jätteviktig verksamhet, helt klart. Men den lockar inte de unga som vi måste nå.

Det konstaterar Arne Rutgersson, vice ordförande i Röda korset i Strängnäs, när vi ses i föreningens mötesplats på Trädgårdsgatan i Strängnäs. I Kupan finns både kafé och butik, där begagnade kläder och prylar säljs för liten peng.

Alla Röda korset-kretsar har i uppdrag att ta fram en utvecklingssatsning, en verksamhet som möter de stora behoven i det aktuella området. Strängnäs har beslutat att det är nyanlända som föreningen vill stödja.

— I år tar Strängnäs kommun emot cirka 100 nyanlända enligt bosättningslagen. Många av dem är unga, i 20–30-årsåldern, och de har behov av att möta andra människor i deras egen ålder, säger han.

Röda korset i Strängnäs har cirka 230 medlemmar och de flesta har passerat 70-årsstrecket. I hopp om att engagera fler, gärna yngre, arrangeras en föreläsning med asylrättsjuristen Viktor Banke. Han har nyligen gett ut en bok som bland annat handlar om sina egna möten med människor som flydde till Sverige under det som kommit att kallas flyktingkrisen, hösten 2015.

— Han tänker också framåt; vad händer exempelvis med alla de tillfälliga uppehållstillstånd som snart löper ut? Jag tror att han kan inspirera och få fler att vilja engagera sig. Vi kommer sedan att bjuda in till nya träffar för att skapa nätverk för de som vill bli exempelvis språkstödjare genom oss, säger Arne Rutgersson, och syftar på verksamheten där etablerade Strängnäsbor hjälper nyanlända inte bara med språkträning, utan också med att förklara hur det svenska samhället fungerar.

Satsningen mot unga nyanlända var en av anledningarna till att 20-åriga Strängnäsbon Amela Velić valde just Röda korset, när hon för ett par månader sedan letade en organisation att engagera sig i.

— Tidigare har jag donerat pengar, men jag kände att jag ville göra mer för att hjälpa de som har det sämre. Jag läste om den hjälp Röda korset ger för att unga som kommer hit från andra länder ska komma in i samhället och få vardagen att fungera, exempelvis hjälpa till och förklara vad läxorna från skolan går ut på, säger hon.

Amela Velić tror att dagens ungdomar inte tänker på att engagera sig ideellt, i liv som är fulltecknade av mycket annat.

— Många bryr sig om de här frågorna och behöver kanske bara en liten push i rätt riktning. Jag tror att en idé kan vara att åka ut till skolor och berätta om hur mycket andra människor faktiskt gynnas av att just du engagerar dig. Röda korset hjälpte min familj när de kom till Sverige som flyktingar från jugoslaviska krigen på 90-talet. Jag vet att mamma och pappa fick hjälp med alla nödvändigheter.

Är det en annan anledning till att du valt just Röda korset?

— Ja, absolut, jag vet att de verkligen hjälper. Pappa är också medlem, så jag kände nog att det var Röda korset jag skulle välja om något.

  • Att Amela Velić valde Röda korset beror dels på föreningens engagemang för unga nyanlända, dels på att det var just Röda korset som hjälpte hennes familj när de kom till Sverige från dåvarande Jugoslavien. Foto:
  • Arne Rutgersson, vice ordförande i Röda korsets Strängnäskrets, önskar fler volontärer i alla åldrar – även om den svårrekryterade gruppen av "unga" är lite extra eftertraktad. Foto:
1/

Röda korset

I Strängnäs kommun finns kretsarna Strängnäs och Mariefred, samt Strängnäs rödakorskår. Varje krets är en självständig förening med egen styrelse. Mötesplatsen Kupan finns i Strängnäs och Mariefred.

Röda korset grundades 1863. I Sverige har organisationen funnits sedan 1865. Strängnäsbon Ulrika Årehed Kågström var generalsekreterare för svenska Röda korset 2010–2016.

Uppdraget i allt arbete är att förhindra och lindra mänskligt lidande, var det än uppstår och vem som än drabbas.

Föreläsning 25 oktober

Viktor Banke, 33, från advokatbyrån Dubio har nyligen gett ut boken Andrum, som handlar om människor som flytt och hur Sverige möter dem.

Onsdagen den 25 oktober klockan 18.30 föreläser han på Multeum i Strängnäs. Fri entré.

Det är Röda korset i Strängnäs och Mariefred och Rädda barnen som står bakom föreläsningen, i samverkan med Multeum.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Röda korsetMulteumSträngnäsFöreningslivIntegrationWEBB_TVflyktingkrisen
Relaterat