Ulf Kristersson ska hålla sitt första sommartal och det gör han i Strängnäs, närmare bestämt i Ugglans park klockan 14 på lördagen.

Tidningen fick några minuters intervjutid med Moderaternas partiledare, medan han färdades i en bil från ett möte till ett prinsessdop i Drottningholms slottskyrka.

Hur förbereder du dig inför ett tal som sommartalet?

– Ganska noga, faktiskt. Vi började för länge sedan och pratade igenom vad som passar i ett sånt här tal. Vad som passar på hemmaplan, vad som händer i omvärlden som man måste ta upp och vad vill man själv ta upp. I går (torsdag, redaktionens anmärkning) höll jag talet i ett ganska stort rum med talarstol, efter ett exakt manus. Nu på morgonen har vi gått igenom alla ändringar. Jag läst talet rakt upp och ner för mina kritiska medarbetare för att höra om det är något de studsar på.

Skriver du dina egna tal?

– Jag har medarbetare som skriver utkast åt mig, man kan säga att det är olika resonemang om vad talet kan innehålla. Sedan sitter jag i rätt många timmar och går igenom det. Jag använder alltid underlagen, men jag jobbar om dem. För att hålla ett bra tal måste jag känna att jag menar varje ord och att det är mitt språk jag använder. Jag skulle aldrig kunna hålla ett tal som någon annan skrivit åt mig helt och hållet, inte ens om jag gillade innehållet.

Vad kännetecknar ett bra tal, enligt dig?

– För det första måste det vara intressant, det är ett hygienkrav som det aldrig går att komma runt. Är det inte det så kan man vara hur retorisk och elegant som helst, utan att fånga lyssnaren. Sedan tycker jag om när det finns en blandning mellan sånt som är allvarsamt, långsamt och tungt å ena sidan, och kortare iakttagelser och betraktelser med glimten i ögat å den andra.

Hur skiljer sig ett tal som hålls på hemmaplan från andra tal?

– Bra fråga. Med all respekt för fullmäktigetal i riksdagen, så är det här något extra. Det känns både spännande och stort. Mitt tal i Ugglans park kommer ha sin utgångspunkt i mina Strängnäserfarenheter och jag har många både fina och roliga minnen från åren i kommunpolitiken som jag kommer att dela med mig av.

Hur känns det inför att hålla tal i Ugglans park?

– Det känns som en väl vald plats. Det är vackert och ligger bra till. Nära till det som är viktigt och nära hem. Jag har faktiskt hållit ett nationaldagstal där för många år sedan. Ugglans park är en klassisk plats och ska ett tal hållas i Strängnäs så ska det hållas där.

Hur kommer Strängnäsborna känna igen sig i det du ska ta upp?

– Jag kommer att berätta om vad Strängnäs har betytt för mig och för många andra som kommer härifrån. Jag kommer att lyfta Strängnäs som liksom flera andra mindre städer är en viktig del av landet, även om den ligger utanför den direkta storstaden. Strängnäsborna kommer att märka att talet hålls i Strängnäs.

Vad är det viktigaste budskapet i ditt tal?

– Jag kommer att prata ganska mycket om hela Sverige, även delar utanför Stockholm. Hela Sverige ska leva, brukar folk säga och jag ska prata om hur det ska gå till.