– Någon vill jävlas med polisen i Strängnäs. Så mycket står klart, säger Lars Franzell vid Eskilstunapolisens avdelning för grova brott.

Det var vid tretiden på fredagsmorgonen som flera fotanglar hittades utströdda på vägarna runt polishuset. Någon hade också spänt upp en kedja över vägen.

– Fotanglarna hittades i rondellen, på Finningevägen och vid Södertäljevägen, säger Lars Franzell som är chef på avdelningen för grova brott.

Fotanglar är vanligtvis tillverkade av krökta och vässade armeringsjärn som svetsas ihop så att de alltid landar med en vass spets uppåt när de kastas på marken. De orsakar punkteringar på bildäck. Exakt hur de aktuella fotanglarna såg ut är inte känt.

Händelsen antas vara riktad mot polishuset och rubriceras som försök till sabotage.

– Möjligen är det så att någon har velat försvåra en utryckning från polishuset i Strängnäs. Men såvitt vi vet har det inte inträffat något grovt brott i natt som kan förklara varför man gjort så, säger Lars Franzell.

Att kriminella ger sig på polisstationer har blivit vanligare de senaste åren. I januari förra året kastades en skarp handgranat mot polisstationen i Katrineholm. Den detonerade utanför utan att skada någon.

Explosionen vållade omfattande skador på polishusets entré, på bilar parkerade utanför och på fönstren till hyreshuset på andra sidan gatan.

Polisen tar händelsen i Strängnäs på stort allvar. Flera radiobilar och en polishelikopter sökte igenom tätorten under morgontimmarna.

I nuläget finns ingen misstänkt för sabotageförsöket.

– Det har varit oroligt bland de yngre busarna i Strängnäs en längre tid. Det är den bästa förklaringen jag kan tänka mig just nu, säger Lars Franzell.