I dagsläget får skolbarnen stiga av vid Trekanten, på "fel" sida av den hårt trafikerade väg 223. Foto:

Säkrare bussvändplats till barnen i Marielund

Mariefred

Barn och ungdomar som tar skolbussen till Marielund ska inte längre behöva korsa väg 223 för att komma över på den "säkra" sidan. I början av december ska en ny bussvändplats stå klar vid förskolans parkering på Brostugevägen.

– Det här har varit på gång i flera år och det känns väldigt bra att vi äntligen kommer till skott, säger teknik- och servicenämndens vice ordförande Angela Andersson (S).

Det är två mycket nöjda representanter från majoriteten som möter upp på Marielunds förskolas ena parkering på torsdagen. Om några veckor startar arbetet med att anlägga av en ny bussvändplats i området.

– De senaste åren har vi tittat på flera olika alternativ till busshållplatsen vid Trekanten och det var Roland Åkesson på teknik- och servicekontoret som kläckte idén att anlägga den vid parkeringen på Brostugevägen, säger nämndens ordförande Sixten Skullman (M).

I dagsläget får skolbarnen, som kommer med bussen från Mariefred, stiga av vid Trekanten. Något som oroat boende och föräldrar under en lång tid, då det innebär att barnen måste ta sig över den hårt trafikerade väg 223 innan de är inne i bostadsområdet.

– Jag har pratat med föräldrar som bor på Mejerivägen som berättar att de ibland sitter med andan i halsen när de ser barnen korsa 223:an. Säkerheten måste gå främst och därför gör vi den här satsningen, säger Angela Andersson.

Teknik- och servicenämndens ordförande, Sixten Skullman (M) och dess vice ordförande, Angela Andersson (S), på platsen vid Marielunds förskola där den nya bussvändplatsen ska anläggas. Foto:

När bussvändplatsen vid förskolan är klar kommer bilar fortfarande att kunna parkera där, men med näbben riktad mot Brostugevägen i stället för tvärtom.

– Kommunen ska själva projektleda bygget och nu ska arbetet upphandlas, därefter sätter vi i gång. Målet är att bussvändplatsen senast ska kunna tas i bruk den 10 december, då den nya turlistan börjar gälla, säger Sixten Skullman.

Vad kostar den och hur finansieras satsningen?

– Den kommer att kosta drygt 200 000 och det bekostas via skattsedeln. Vi ser det här som en mycket viktig satsning och vi ska vara glada för att det inte inträffat någon olycka vid det befintliga busstoppet, säger Sixten Skullman.

Ska det här ses som lite extra valfläsk inför nästa helg?

– Nej nej, det här har varit på gång länge och vi är mest glada över att vi kan samarbeta på ett bra sätt i vår nämnd. Det bästa hade förstås varit om den nya vändplatsen redan fanns på plats, säger Angela Andersson.

Mikael Andersson bor i Marielund och har två barn som är två och fem år. Även om det inte är aktuellt med skolskjuts för knattarna i dagsläget ser han positivt på den nya bussvändplatsen vid Marielunds förskola.

– Det här känns mycket säkrare och något måste ske innan det händer en olycka. Det kan vara något av en racerbana ute på 223:an, säger han.

Läs mer om dessa ämnen

MariefredBuss