Tjänstemän borde visa större framåtanda, tycker Faciendas ägare Patrik Baltatzis som började tappa sugen när kommunen beviljade bygglov för grannfastigheten i Sundby park.

Säljaren av Facienda känner bitterhet – tappade sugen

Strängnäs

I dagarna kommer Facienda i Sundby park att få en ny ägare.

— En starkt bidragande orsak till försäljningen är att det ska byggas lägenheter i värmeverket, säger en av festlokalens ägare – Patrik Baltatzis – som är grymt besviken på Strängnäs kommun.

Den 4 oktober berättade vi att Facienda – tillika fastigheten Mimer 2, belägen på Westmans väg i Sundby park – skulle säljas. Nu har ägarna hittat en köpare.

— Jag är muntligen överens med en person som vill driva stället vidare i vår anda, berättar Patrik Baltatzis och fortsätter:

— Det fanns andra spekulanter också. Trots att jag kunde ha fått ett högre pris ville jag inte sälja till någon som ämnade bygga bostäder i Facienda.

Den ännu så länge hemlige köparen förvärvar fastigheten, men bolaget och namnet Facienda stannar hos de nuvarande ägarna.

"Om vi gjort affär med någon som vill bygga bostäder hade vi sålt vår själ och vision på samma gång."

— Om vi gjort affär med någon som vill bygga bostäder hade vi sålt vår själ och vision på samma gång, säger Patrik Baltatzis som bland annat arrangerat bröllopsfester i lokalen där TV-kändisen Ebbot Lundberg fanns med vid invigningspartyt.

Det hände hösten 2012. Knappt fyra år senare fick Patrik Baltatzis och de andra ägarna reda på att bygglov beviljats för grannhuset, alltså det avvecklade värmeverket. Facienda överklagade, men förgäves.

— De hade tre veckor på sig men kom in för sent med sin överklagan, säger Anders Solberg, bygglovshandläggare vid Strängnäs kommun.

Patrik Baltatzis, menade att bostadsbyggandet skulle påverka Faciendas verksamhet negativt. Han har ett förflutet som fritidspolitiker och känner till att kvarnarna inom en kommun ibland maler väldigt långsamt.

— Det är tjänstemännen som borde kunna visa större framåtanda, kritiserar han.

Anders Solberg replikerar:

— Jag håller inte med om det. Vi har bara olika synpunkter.

Blir det balkonger på den kulturmärkta fastigheten?

— Det finns en ritningskatalog som gäller för alla skyddade byggnader i området. Den måste följas till punkt och pricka. Hur många balkonger som ska uppföras vet jag inte exakt, men det är mycket möjligt att alla lägenheter som byggs får var sin balkong.

Patrik Baltatzis är väl medveten om att överklagandet från Facienda missade dead-line.

— Det tar jag på mig. Jag är nog mest besviken på mig själv men även bitter på Strängnäs kommun.

När tror att du den nya ägaren kan slå upp portarna?

— Det blir säkert en stor invigning 2019. Under kommande år vill han nog renovera lokalerna grundligt.

— Synd att det skulle sluta så här, vi hade stora planer för området. Men vi får ta med oss alla jättefina minnen, några närmast religiösa upplevelser, säger Patrik Baltatzis.

Vad ska du göra i stället?

— Arbeta och ta hand om min familj. Kanske kan vi hjälpa till med en eller annan bröllopsfest även i framtiden.

Jeanette Karlsson, mäklare på Tegnérlunden, låter hälsa att affären troligen blir klar under vecka 46.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunSträngnäsSundby parkByggnation

Mest delat denna vecka

Relaterat