I hans "flotta" ingår fyra gamla bilar – samtliga av det tyska märket DKW, som är en släkting till Audi.

– Pappa köpte den på Väddö för ungefär fem år sedan. men då var den väldigt skruttig, säger sonen Tord Burge, som driver blomsterhandeln på Seminarievägen.

Det är bakom affären vi träffar Karl Johan Burge och hans kompisar med anledning av att den 80 år unga DKW:n som för ett halvt decennium sedan ska ha varit skruttig nu står där och glänser.

Artikelbild

En rejält uppfräschad DKW, med åtta decennier på nacken, anlände till Strängnäs på Karl Johan Burges 89-årsdag. Här syns den tidigare blomsterhandlaren tillsammans med veteranbilsmekanikern Kjell Gustavsson från Lista (till höger).

– Jag har hjälpt honom att färdigställa bilen. Det mesta du ser är originaldelar, men visst har däck och bromsar bytts ut, säger veteranbilsentusiasten Kjell Gustavsson från Lista som levererade fordonet på Burges bemärkelsedag.

Hur långt kan man åka med en gammal DKW?

– Jag har vid flera tillfällen kört från Lista utanför Eskilstuna till Skokloster i Uppland. Sen går det förstås inte särskilt snabbt, utan 65–70 kilometer i timmen.

Den före detta Strängnäspolisen Bosse Högberg har fungerat som mellanhand mellan Karl Johan Burge och Kjell Gustavsson.

Karl Johan Burge äger alltså fyra klenoder av fabrikatet DKW, trots att han inte länge kör bil på grund av nedsatt syn.

– Men jag är stolt över att jag har Sveriges äldsta DKW, en cabriolet från 1935. Det är enligt Transportstyrelsen, säger Burge.

Som varumärke användes DKW under en 50-årsperiod, 1916–1966.