Träffen har minst 15 år på nacken, enligt arrangerande Johan Grape på Malmby fairground. Ett par till enligt kollegan Kjell Gustavsson.

I motorsport och -entusiastkretsar är det ungt. Ändå kommer omkring 5 000 besökare, säger Johan Grape som har en lång historia som arrangör av motorevent i såväl Sverige som utomlands.

– Det bästa för mig som arrangör, det jag fortfarande får kickar av, det är i morgon när bilarna står här framme och det sitter folk på läktaren som faktiskt har betalat för att komma och se på det här, säger han, ler brett och ser ut över asfalten där det på lördagsförmiddagen blir körning med allehanda muskelmotorer.

Artikelbild

| Jämtarna Anette och Jocke Westin avrundar sin husbilssemester i en Ford från -56 med ett premiärbesök på hot rod reunion.

Träffen öppnade vid lunchtid på fredagen och snart fylldes fältet på med bilar, motorcyklar, husbilar, husvagnar och ett och annat tält. Det mesta av riktigt gammalt snitt – på den inre campingen måste bilarna vara från 1956 eller äldre.

– Det var precis! säger Jocke Westin och skrattar.

Han och frun Anette, från jämtländska Kluk, är premiärbesökare i sin Ford F100 av just -56 års modell.

På fredagen kom de från bluesfestivalen i Åmål, så Strängnäs låg liksom på vägen – med 65 mil kvar hem.

Artikelbild

| Gemenskap och frihet förenar motorentusiasterna.

En mer rutinerad Malmbybesökare är Gunnar Kjeserud, som sedan sex–sju år har som tradition att köra sin Fordpickup -38 de 40 milen från Östfold i Norge. Gemenskapen med gamla och nya vänner drar, menar han.

– Här är alltid bra. Allt är bra i Sverige, säger han och kisar mot solen.

Artikelbild

| Många av bilarna och motorcyklarna glänste av krom och putsad lack – men inte alla.

Träffen fortsätter med bankörning, nitrouppvisning och rockabillyband på lördagen och avslutas på söndagsförmiddagen.