Asfaltsväg övergår i grusväg och grusväg i skogsväg. Bilen parkeras vid en vändplan och färden fortsätter till fots, längs en skogsstig ner till vattnet.

[instagram url="https://www.instagram.com/p/Bc_0m91D_vV/?taken-by=c_lillsebbas" width="860" hidecaption="false"]

Vi befinner oss på den nordligaste delen av Selaön, på den landtunga som bär namnet Vittingeholm. Lindö ligger 150 meter ut i Mälaren – och så här i isläggningstider är det inte bara att ta båten eller sparken över sundet.

Artikelbild

Anders Dahlin ställer sig bredbent i båten och sätter den i gungning för att krossa isskorpan som bildats i viken. Med en krok drar han båten mot den lina som är uppspänd över sundet, sedan är det bara att dra sig framåt.

‒Det är några veckor nu innan isen lägger sig och sedan samma sak till våren när isen smälter som det blir lite bökigare att bo som vi gör. Men det är inte jobbigt – bara mysigt, säger Nathalie Nylén.

Man har alltid för mycket kläder på sig. Nästa år blir det nog en hydrokopter så man kan ta sig över utan att bli helt svettig.

Anders Dahlin

Hon och Anders Dahlin kommer båda ursprungligen från Stockholm, men några typiska stadsbor är de inte. Den gemensamma drömmen om att vara självförsörjande förde dem till Vrena utanför Nyköping, men den gården var inte optimal. Hon ville ha mer mark för djur och odlingar och han, som vuxit upp i skärgården, saknade vatten. Båda ville bo mer avskilt, utan grannar.

Artikelbild

Anders Dahlin, 52, och Nathalie Nylén, 31, har varit ett par i tre år. De bodde först i Vrena utanför Nyköping, men ville ha mer mark och nära till vatten. När huset och gården på Lindö blev till salu slog de till. Den 15 november 2016 flyttade de in.

‒Vårt nya ställe behövde också ligga ganska nära Stockholm då jag har barn och dessutom jobbar där, säger Anders Dahlin.

Efter två års letande dök Lindö upp i Hemnet-listan. Boningshuset är byggt 1986, men de äldre byggnaderna på gården har en historia som sträcker sig till 1776. På ön finns också sex mindre sommarstugor, men Nathalie Nylén och Anders Dahlin är de enda bofasta året runt.

Artikelbild

Katten Isa. Ungen Ina, som föddes på ön sommaren 2017, är inte långt borta.

Även Nathalie Nyléns morbror är en del av familjen och bor i en separat lägenhet en trappa ner. Han har titeln byggledare på gården, och nog finns det mycket att göra.

‒Alla ekonomibyggnader har förfallit efter att bara ha stått i 30 år. Den tidigare ägaren gjorde inte mycket åt dem, vi har lagt mycket tid på att bara dra fram skräp och skrot som har samlats under alla år. Det gamla torpet är delvis förstört och ladan håller på att rasa in. Det måste vi fixa, för det är i den ladan vi vill ha djuren framöver, säger Anders Dahlin.

Artikelbild

Även bävrar bor på Lindö.

Han talar om fåren, hönsen och de tre shetlandsponnyerna som också bor på Lindö tillsammans med hundar och katter. Till våren ska nya grisar införskaffas och kanske blir det också någon ko framöver.

Målet är att inom tio års sikt bli helt självförsörjande. Köttet paret äter kommer från deras egna djur, de fiskar kring Lindö och i skördetider ger odlingslådorna utdelning i form av sallat, alla tänkbara grönsaker, baljväxter, flera slags kålväxter, olika löksorter och bär.

Artikelbild

I skördetider ger odlingslådorna utdelning i form av sallat, alla tänkbara grönsaker, baljväxter, flera slags kålväxter, olika löksorter och bär.

‒Det ger en enorm tillfredsställelse. Första gången vi tog in ägg från våra egna höns kände jag sådan tacksamhet, och när jag äter vårt kött känner jag stor respekt och vördnad för djuren, säger Nathalie Nylén.

Men, påminner hon, resan mot ett liv som självförsörjande har bara börjat:

Artikelbild

Med hjälp av den så kallade "livlinan" som är spänd över sundet tar sig Nathalie Nylén och Anders Dahlin till och från Lindö, ett par veckor om vintrarna och vårarna. När isen ligger går det att promenera eller åka spark över, och när vattnet är öppet åker de båt.

‒Hade inte Ica funnits så hade vi svultit. Vi vill heller inte jobba ihjäl oss och gå in i väggen på kuppen. Lindö är vår oslipade diamant och det får ta den tid det tar att nå målet. Det är häftigt att veta vilken resa vi har framför oss.

I somras driver en blogg och har nyligen fått jobb inom Strängnäs kommun – ett uppdrag inom Strängnäs business park som går ut på att bygga nätverk för kreatörer, innovatörer och entreprenörer i kommunen. Sommartid kommer hon kunna ta båten till Eldsundsviken – men Anders Dahlin, som arbetar med elförsörjningen i Stockholm, tar bilen till huvudstaden.

Artikelbild

Huset är byggt 1986, men andra byggnader på gården uppfördes på 1770-talet. Det finns flera renoveringsprojekt att ta tag i, i sinom tid.

Så här års inleds hans resa till arbetet med vad som kan liknas vid ett ordentligt träningspass. Anders Dahlin ställer sig bredbent i båten och sätter den i gungning för att krossa isskorpan som bildats i viken. Med en krok drar han båten mot den lina som är uppspänd över sundet, sedan är det bara att dra sig framåt.

[instagram url="https://www.instagram.com/p/BdADptAjZza/?taken-by=c_lillsebbas" width="860" hidecaption="false"]

Artikelbild

Anders Dahlin och Nathalie Nylén – Lindöbor sedan november 2016.

Det skrapar och skrovlar när båten plöjer undan isflaken närmast Lindö. När vi når öppet vatten får öronen, och Anders Dahlins armar, vila ett slag. Men snart är det dags att ta sats mot isen igen.

‒Man har alltid för mycket kläder på sig, säger Anders Dahlin.

Artikelbild

Nathalie Nylén och Anders Dahlin vid parets större båt som används för att frakta tyngre saker till ön.

Bilen står parkerad vid vändplanen på skogsvägen. Overallen och den tjocka mössan, isdubbarna och kängorna stuvas in i bakluckan – där Stockholmsuniformen som består av en tunn dunjacka och välputsade skinnskor väntar.

‒Nästa år blir det nog en hydrokopter så man kan ta sig över utan att bli helt svettig, säger Anders Dahlin.

Artikelbild

Traktorn är ett måste för att ö-bondelivet på Lindö ska fungera.

[fakta nr="1"]

[facebook url="https://www.facebook.com/strengnastidning/videos/1107411952723184/" width="auto"]