Under onsdagseftermiddagen larmade flera personer räddningstjänsten efter att ha sett brandrök från Tosterön. Det luktade även starkt av rök i vissa delar av Strängnäs.

Räddningstjänsten ryckte ut men kunde till en början inte lokalisera någon brand.

Strax därefter hittades dock branden inne i skogen vid Enhammar, nära Enköpingsvägen på Tosterön. Semesterlediga i området förvånades nog över den plötsliga blåljusaktiviteten ­– vinden låg åt ett annat håll, och skogen gjorde att de inte såg något av vad som utspelade sig ett par hundra meter in i vegetationen.

Där brann ett omkring 150 gånger 150 meter stort område, enligt räddningstjänstens uppskattning på plats.

Brandfordonen fick stanna vid husen i Enhammar, eftersom det inte går att ta sig in till härden med bil. Tidningen kom till platsen kort efter räddningstjänsten, som just hade fått dit en mobil vattentank som rymmer 10 000 liter vatten. Från tanken drogs slangar in i skogen. En ny tank skulle snart hämtas, och en närliggande brandpost lokaliseras.

I eldens kanter syntes relativt låga lågor, som brandmännen fokuserade på att släcka. Det knastrade och sprakade när torrt ris och annan växtlighet slukades, och grå rök la sig som en spöklik dimma över skogen.

– Vi har ringat in branden så den är under kontroll. Inga personskador är rapporterade. Dock finns det en del skador på skog och mark, framför allt mark, säger räddningstjänstens insatsledare Johan Gagnert till tidningen vid 16-tiden.

Då var prognosen att släckningsarbetet skulle pågå till 17.30.