Ruby Kennhed Neuhedel och Axel Schalén, som varit med och utformat skateparken vid Kulturskolan i Strängnäs, är glada över att de äntligen kan åka skateboard och kickbike utan att behöva åka långt. – Det känns bra att ha något mer att göra under sommaren än att stirra på mobiltelefonerna, säger Ruby Kennhed Neuhedel. Foto:

Snart invigs skateparken

Strängnäs

Om drygt två veckor invigs den efterlängtade skateparken vid Kulturskolan. Ruby Kennhed Neuhedel och Axel Schalén, som var med och utformade parken, är nöjda med resultatet.

Efter många om och men är skateparken på den gamla parkeringen vid Kulturskolan äntligen på plats och med knappa 14 dagar kvar till invigningen, är parken redan full av åkande barn.

– Det ska bli jättekul, jag går runt och berättar för alla att det är invigning snart, säger 10-åriga Ruby Kennhed Neuhedel, som har varit med och utformat parken, tillsammans med jämnåriga Axel Shalén och fyra andra barn.

Det var Axel Schaléns mamma Cecilia Schalén som lämnade in förslaget om en skatepark till Strängnäs kommun för drygt tre år sedan, vilket ledde till att det bildades en projektgrupp med föräldrar, barn och kommunrepresentanter. För de föräldrar som varit med från början till slut har det varit en lång och utdragen process i väntan på lämplig plats, bygglov och tillåtelse från boende i området. Men nu är det mesta äntligen på plats.

– Det var några som överklagade men nu är allt äntligen klart. Vi är glada över att vi har fått vara så delaktiga i arbetet, jag visste inte att man kunde få vara så delaktig i kommunala processer. Det är verkligen kul att barnen har fått vara med, säger Cecilia Schalén.

För Axel och Ruby, som tränar ofta och tävlar i kickebike respektive skateboard, var det inte svårt att komma med förslag,

– Vi fick snacka om hur det skulle vara och vad vi ville ha för ramper. Den där rampen där borta var det vi som föreslog, säger Axel Schalén.

– Man har åkt i många andra parker och vet vad man tycker om, säger Ruby Kennhed Neuhedel, som tror att parken kommer att fungera som en social mötesplats för barn med liknande intressen.

Under invigningen av parken kommer föräldrarna som har varit delaktiga att hålla i olika aktiviteter för barnen. Cecilia Schalén och maken Henrik ordnar en tävling med prisutdelning, medan Rubys pappa Mattias Kennhed håller i en nybörjarkurs med instruktörer för alla som vill komma och prova. Under invigningen kommer också några av barnen att ha en kort uppvisning där de visar hur ramperna kan användas.

– Det känns lite pirrigt, säger Axel Schalén.

Tioåringarna Troj Bovall och Wilmer Drottz var två av de dryga 30-tal barn som passade på att utnyttja skateparken under helgen.

– Jag tycker att det är bra att vi får en skatepark här, man slipper åka iväg till Södertälje, säger Troj Brovall.

Föräldragruppen, som är nöjd med resultatet, kommer att arbeta vidare för en ytterligare ramp i kommunen.

– Det finns en sportslig aspekt också, och då behövs en större ramp, säger Mattias Kennhed.

Strängnäs skateplaza

Ett samarbete mellan Strängnäs kommun, föräldrar och lokala åkare.

Utrustad för skateboard, bmx, kickbike och inlines.

Invigs den 28 april 2018

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs