– Vi var själva intresserade av att köpa tomten som Blomsterlandet öppnade på, men det rann ut i sanden. I detaljplanen för det här området står att varje fastighet ska ha en egen infart, men när vi ansökte om att få anlägga en sådan i våras fick vi nobben, säger Anna Carreman.

Kommunen svarade med att avslå Solberga blommors ansökan om enskild väg till kommunal gata (gamla E 20) med hänvisning till trafiksäkerheten och att det räcker med infarterna till grannarna Mekonomen och Kilenkrysset. Paret Carreman har överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen.

– Tillgängligheten för kunderna är viktig och det är klart att en del klagar när de får åka runt bakvägen för att komma hit. En egen avfart från Kilenvägen skulle hjälpa oss och ge ett mycket bättre flöde, säger Bert Carreman.

Artikelbild

Anna Carreman och maken Bert Carreman har drivit Solberga Blommor sedan 2007. En vikande omsättning i rörelsen gör att de kommer hålla vinterstängt i år.

Hade ni kunnat göra något annorlunda för att matcha Blomsterlandet i kampen om kunderna?

– Vår grundsynpunkt är att konkurrens är bra och vi vet att vi kan matcha dem på områden som sortiment, pris och kvalité. Det är inte där skon klämmer, utan det är överetableringen som ställer till det, säger Bert Carreman.

Hur har personalen tagit beskedet om uppsägning?

– Det är tungt. Vi har ett fint team som jobbar här och vi ska försöka få tillbaka dem när vi öppnar i igen i vår, säger Anna Carreman.

Vad ska ni själva göra när ni stänger igen?

– Vi blir också officiellt arbetslösa. Innan vi tog det här beslutet tittade vi på olika alternativ. Vi vill inte sätta rörelsen i konkurs och vi tror att det här är en väg för oss att kunna fortsätta på, säger Bert Carreman.