• Anna Carreman och maken Bert Carreman har drivit Solberga Blommor sedan 2007. En vikande omsättning i rörelsen gör att de kommer hålla vinterstängt i år.
  • I maj 2016 nyöppnade Solberga blommor intill Kilenvägen i Strängnäs. Foto:
1/

Solberga blommor inför säsongsöppet – personalen varslad

Strängnäs

En statisk efterfrågan som matas med ett för kraftigt utbud kan bara gå åt ett håll. Sedan Blomsterlandet etablerade sig i Strängnäs har Solberga blommor fått se sin del av kakan krympa.

– Det är som det är och Strängnäs är helt enkelt för litet för två stora aktörer i vår bransch, säger Bert Carreman på Solberga blommor.

I våras slog Blomsterlandet upp portarna i Solberga handelsområde. Sedan dess har kollegorna på Solberga blommor, några stenkast bort, tappat 40 procent av sin omsättning. I oktober kommer verksamheten läggas i malpåse för att öppna igen efter vintern.

– Det blir mest dramatiskt för personalen som är varslad och uppsagd. Det handlar om sex anställda och det är väldigt bra medarbetare som vi hoppas kunna ta tillbaka framåt våren, säger Bert Carreman och fortsätter:

– Vi tror på tillväxt i Strängnäs, men marknaden ökar inte så dramatiskt som vissa verkar tro. Inom överskådlig horisont räcker inte kundunderlaget till för två stora aktörer i vår bransch och för att gå runt behövs en viss omsättning, säger Bert Carreman.

Sedan 2007 driver han handelsträdgården Solberga blommor tillsammans med hustrun Anna Carreman. Verksamheten lämnade Solberga handelsområde i samband med att deras hyresavtal löpte ut vid årsskiftet 2015/2016. Efter flera turer fick de köpa mark av kommunen och byggde upp en ny rörelse intill Kilenvägen, som öppnade våren 2016.

– Vi var själva intresserade av att köpa tomten som Blomsterlandet öppnade på, men det rann ut i sanden. I detaljplanen för det här området står att varje fastighet ska ha en egen infart, men när vi ansökte om att få anlägga en sådan i våras fick vi nobben, säger Anna Carreman.

Kommunen svarade med att avslå Solberga blommors ansökan om enskild väg till kommunal gata (gamla E 20) med hänvisning till trafiksäkerheten och att det räcker med infarterna till grannarna Mekonomen och Kilenkrysset. Paret Carreman har överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen.

– Tillgängligheten för kunderna är viktig och det är klart att en del klagar när de får åka runt bakvägen för att komma hit. En egen avfart från Kilenvägen skulle hjälpa oss och ge ett mycket bättre flöde, säger Bert Carreman.

Hade ni kunnat göra något annorlunda för att matcha Blomsterlandet i kampen om kunderna?

– Vår grundsynpunkt är att konkurrens är bra och vi vet att vi kan matcha dem på områden som sortiment, pris och kvalité. Det är inte där skon klämmer, utan det är överetableringen som ställer till det, säger Bert Carreman.

Hur har personalen tagit beskedet om uppsägning?

– Det är tungt. Vi har ett fint team som jobbar här och vi ska försöka få tillbaka dem när vi öppnar i igen i vår, säger Anna Carreman.

Vad ska ni själva göra när ni stänger igen?

– Vi blir också officiellt arbetslösa. Innan vi tog det här beslutet tittade vi på olika alternativ. Vi vill inte sätta rörelsen i konkurs och vi tror att det här är en väg för oss att kunna fortsätta på, säger Bert Carreman.

Läs mer om dessa ämnen

SolbergaNäringslivblommor