Det är Fogdöns hembygdsförening som tillsammans med Strängnäs konstnärsakademi åter skakar liv i den populära konstrundan, på halvön utanför Strängnäs.

– Att vi kallar den Konstrundan Fogdön provins har ingenting med det geografiska begreppet att göra, utan för att det som visas upp är provinsiell konst – det vill säga lokalt skapad, säger Lennart Ström.

Programmet är välfyllt, med 13 anhalter för både själslig och kroppslig spis. Dessutom håller Fogdöns samtliga kyrkor öppet för guidade visningar.

– Kyrkorna är nytt för den här konstrundan och det finns massor med intressanta detaljer att ta del av. Bland annat kommer besökarna att få höra om målaren Albertus Pictor som under en tioårsperiod på 1400-talet målade valvet i Vansö kyrka, berättar Lilian Granbeck.

Hon är ordförande i Fogdöns hembygdsförening och ser fram emot helgens konstrunda.

– De som reser runt och kikar hinner sällan med att besöka alla platser, så det skulle egentligen behövas ett par dagar till för att täcka in hela utbudet. Det är flera fina utställningslokaler som är historiskt intressanta och jag tror att många tycker att det är spännande att få ta del av dem.

Flera besöksmål under konstrundan – till exempel Edeby, Hesselbyholm och Bergshammar – är privata områden som vanligtvis inte håller öppet för allmänheten.

– Att vi inte kan viga fler dagar till evenemanget beror på att de som ställer upp och öppnar sina gods och gårdar för nyfikna konstälskare också har vardagliga sysslor att hinna med, säger Lennart Ström.

Efter två år uppehåll har han märkt av ett uppdämt behov av en ny konstunda på Fogdön. Han tror att det passar väldigt många att fara runt i sommarlandskapet och kika på konst och fika.

– Det sköna är att konsten finns härute bland kodynga, mygg och försommarblomster. Med konstrundan slår vi ett slag för landet, säger Lennart Ström.