Nationella patientenkäten genomförs vartannat år och mäter hur olika vårdcentraler når upp till mål om bland annat; tillgänglighet, respekt och bemötande, kontinuitet och emotionellt stöd. På samtliga områden fick vårdcentralen Mäster Olof i Strängnäs högre betyg än genomsnittet och har med det bäst placering av samtliga länets vårdcentraler.

‒Våra lokaler talar inte till vår fördel, men det gör vår personal. Vi har oerhört bra medarbetare och det tror jag att patienterna märker av, säger verksamhetschefen Christina Engsander stolt.

Mäster Olof, som har 20 medarbetare och 5 000 listade patienter, är den minsta av kommunens vårdcentraler. Mottagningen drivs sedan två år i landstingets regi och har enligt Christina Engsander en sammansvetsad arbetsstyrka.

Artikelbild

Sjuksköterskan Totte Andersson, undersköterskan Siv Ekström, medicinska sekreteraren Ann-Grace Sjögren, sjuksköterskan Hanna Swanson och verksamhetschefen Christina Engsander, på vårdcentralen Mäster Olof är mycket glada över att ha utsetts till Södermanlands bästa vårdcentral.

‒Vi har försökt att jobba lite extra med kontinuitet, det vill säga att patienter som kommer hit upprepade tillfällen får träffa samma läkare och inte ska känna att de valsas runt. Jag tror helt enkelt att vi ger ett personligt bemötande och att det uppskattas, säger hon.

Stallarholmsbon Lena Rundberg, som just har träffat distriktssköterskan Jonas Andersson, är inne på samma spår. Hon har tidigare varit listad på en vårdcentral i Mariefred, men går sedan några år i Strängnäs.

‒Jag får komma till samma läkare och det känns som de följer upp och bryr sig här. Jag blev glad men inte förvånad när jag såg att Mäster Olof toppade listan över de bästa vårdcentralerna, säger hon.