Näthatsgranskaren är en ideell organisation som ägnar sig åt att komma åt kriminellt näthat. Gruppens medlemmar är privatspanare som anmäler kommentarer som på något sätt kan vara hatbrott.

‒Vi låter sökprogram leta igenom Facebook-grupper och sidor efter nyckelord och kombinationer av ord. Sedan granskar vi och väljer ut de som kan anses vara hets mot folkgrupp eller andra brott med hatbrottsmotiv, berättar Tomas Åberg, projektledare på Näthatsgranskaren.

I april 2017 fick programmet en träff på en hätsk diskussion om islam i den numera hemliga Facebook-gruppen Folkets Sverige, som då hade 14 000 medlemmar. Näthatsgranskaren hittade en kommentar där skribenten uppmanar till att utrota islam så att världen blir en lugnare plats, och att muslimer är djävulens utsända.

‒Eftersom den riktar sig mot en folkgrupp och hotar att utrota den är det ett solklart fall av hets mot folkgrupp, säger Tomas Åberg.

Facebook-kontot som skrivit kommentaren tillhör en kvinna som är bosatt i Stallarholmen. Näthatsgranskaren gjorde en polisanmälan.

Åklagaren höll med om att kommentaren räknas som hets mot folkgrupp och den 2 mars lämnades en stämningsansökan in till Eskilstuna tingsrätt.

Den misstänkta kvinnan har förhörts av polisen. Då har hon sagt att hon varken kan förneka eller erkänna brott. Hon är inloggad på Facebook dygnet runt i sin telefon, och många personer har haft möjlighet att ta den och skriva kommentaren i hennes namn utan att hon märkt det.

Näthatsgranskaren polisanmälde totalt 98 fall av misstänkt kriminellt näthat i Polisregion öst, som Sörmland ingår i, under 2017. I skrivande stund har 23 lett till åtal, inklusive det här fallet. Tolv har lett till fällande domar, enligt Tomas Åberg.