I Eskilstuna driver paret Kristian Södergran och Helena Södergran Orveland träningsanläggningen Crossfit fristaden sedan fem år. I en lagerlokal i Hemglass gamla fabrik i Strängnäs öppnade de en träningsbox, som de själva kallar den, för ett år sedan.

‒Vi kallar det box i stället för gym. Se dig omkring, det är fyra väggar och ett tak. En box helt enkelt, säger Helena Södergran Orveland.

Och nog är det gamla förvaringsrummet för torrmjölk i glassfabriken rätt spartansk. Väggar och tak är klädda i korrugerad plåt. Någon vidare värme i lokalen är det heller inte tal om. Stereons högtalare fungerar däremot perfekt och när uppvärmningen är över börjar de att pumpa ur sig taktfast hårdrock på hög volym.

Artikelbild

Kristian Södergran och hustrun Helena Södergran Orveland driver Crossfit fristaden med träningslokal i Eskilstuna. Sedan ett år ger de också träning i en av Hemglass gamla lokaler i Strängnäs.

‒Det är ganska mycket rå garagekänsla och det är så vi vill ha det. Det här ska vara en avskalad miljö där den som tränar tillför energin, förklarar Helena Södergran Orveland.

Fem dagar i veckan arrangeras det ledarledda träningspass i den gamla glassfabriken. Men för de som inte nöjer sig med det går det bra att komma och slita på egen hand. Medlemmarna har en egen grupp på Facebook där de skriver och kollar om någon annan vill hänga med.

‒Vi kör coachledd effektiv, funktionell och intensiv träning. Övningarna består av olympiska lyft blandat med gymnastiska inslag, som att gå på händer och att göra pull ups i ringar. Det ger en väldigt varierad träning och kroppen kan aldrig vara helt förberedd på vad den ska utsättas för, säger Kristian Södergran.

Passet som tidningen är med på har sju deltagare. Om uppvärmningen såg tuff ut är det inget mot vad som komma skall. Träningen avverkas i ett furiöst tempo. Det slits i skivstänger, medicinbollar kastas och stålburens överliggare får bekänna färg när det är dags för upprepade räckhäv. Kristian Södergran förflyttar sig smidigt mellan deltagarna för att instruera och peppa.

Artikelbild

På ett grupplett pass får högst tolv deltagare plats. Coachen ska kunna ha full koll på alla och anpassa träningsdosen efter individen.

‒De som kommer hit och tränar gillar att få träna varierat och att få dumpa vikterna i golvet. Vi har lite andra regler än på ett vanligt gym, men vi har väldigt kul tillsammans, säger Helena Södergran Orveland.

För att coachen ska ha full koll så är antalet deltagare till varje gruppass satt till maximalt tolv personer.

‒Det är som att ha en PT, fast i gruppträningsform. Passet anpassas efter individen, säger Kristian Södergran.

Han har tidigare ägnat sig åt både amerikansk fotboll och triathlon. Crossfit började han med för tio år sedan och lovordar träningen som den optimala motionsformen.

‒Det finns ingenting som går att jämföra med crossfit. Det är så anpassningsbart och mångsidigt, där hård träning avgör prestationen, säger Kristian Södergran.

Strängnäsbon Johan Svensson, 45 år, fyller på vattenflaskan och dricker med djupa klunkar. En knapp timme i "boxen" är avklarad och deltagarna berömmer varandra efter ett lyckat pass.

‒Sammanhållningen här är fantastisk. Jag har hållit på med både hockey och innebandy tidigare, men det här är något helt annat. När jag fyllde "gubbe" ville jag göra något bra för att hålla i gång. Det här är perfekt, intensiteten är tuff och efter ett pass här så vill man sällan göra så mycket mer, säger Johan Svensson.