• Delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611 saknas efter stöldkuppen mot Strängnäs domkyrka. Det är de båda kronorna längs upp till vänster och längst upp till höger samt riksäpplet i mitten på bilden. Foto:
 • Strängnäs domkyrka är helt avspärrad. Foto:
 • En polishelikopter cirkulerar över Strängnäs i jakt på tjuvarna. Foto:
 • Mats Edlund och Lasse Johansen, som monterar byggställningar vid Strängnäs domkyrka, gick in för att äta lunch kl 12.15 i ett fikarum i anslutning till domkyrkan. När de kom ut 40 minuter senare var kyrkan plötsligt avspärrad. Foto:
 • Strängnäs domkyrka utsattes på tisdagen för en stöld. Enligt polisen har tjuvarna kommit över stöldgods till ett högt värde. Foto:
 • Flera turister och andra besökare tvingas stanna vid avspärrningarna men får ingen information om vad som hänt. Foto:
 • Polisen uppger att tjuvarna försvunnit från platsen i en motorbåt som legat förtöjd nedanför domkyrkan. Foto:
 • Båten som använts ska vara en mindre öppen motorbåt. Foto:
 • En polishelikopter deltar i sökandet efter tjuvarna. Foto:
 • En polishund söker efter spår i anslutning till Strängnäs domkyrka. Foto:
 • Domkyrkorådets ordförande Birgitta Wrede levererar mat till dem som är instängda i domkyrkan. Foto:
 • Området runt domkyrkan var vid 15-tiden fortfarande avspärrat. Foto:
 • Två ställningsmontörer hade parkerat sitt arbetsfordon intill domkyrkan. Det var under en lång stund oåtkomligt på grund av avspärrningen. Foto:
 • Polisens tekniker undersöker området runt domkyrkan. Foto:
 • Fortfarande vid 16-tiden var Bo setterlinds park avspärrad och den tekniska undersökningen fortskred. Foto:
1/

Ovärderliga begravningsregalier saknas efter stöldkuppen

Strängnäs

Vid lunchtid under tisdagen utsattes Strängnäs domkyrka för en fräck stöldkupp. Enligt polisen är det historiska kungakronor från 1611 som saknas. Det är delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier som är spårlöst borta.

En polishelikopter cirkulerade under tisdagskvällen över Strängnäs i jakten på tjuvarna som ska ha lämnat platsen vid lunchtid med en båt som legat förtöjd strax nedanför domkyrkan. Enligt uppgifter till polisen ska det handla om en mindre öppen motorbåt.

– Vi har ingen person gripen eller misstänkt, men spaningen fortsätter, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson, under tisdagskvällen.

Det var en stor styrka poliser som arbetade med stölden som skedde i Strängnäs domkyrka vid lunchtid. Polishelikoptrar, sjöpolis och styrkor i och kring Strängnäs stad arbetade med fallet. Tre platser är avspärrade av polisen vid domkyrkan och längs tjuvarnas flyktväg ner mot Mälarvattnet vid Bo Setterlinds park sent på tisdagskvällen.

– Det är där vittnen gjort iakttagelser, säger Thomas Bergqvist vid Sörmlandspolisen.

Klockan var strax före 12 när larmet inkom om en stöld i Strängnäs domkyrka. Området runt domkyrkan spärrades av och polisen uppger att en teknisk undersökning genomfördes under eftermiddagen och att vittnen och personal förhördes på plats.

– Vi får in mycket tips och förhören sker löpande, säger Thomas Agnevik.

– Vi har ett signalement på två män. En är 180 centimeter lång, smal, ljusbeige jacka, mörka långa byxor. Den andre något kortare än 180 centimeter, kraftigare, mörk jacka, eventuellt något rött under, mörkt hår eller något mörkt på huvudet, säger Thomas Bergqvist.

– Det är inte så att vi har gärningsmännen inom räckhåll, men vi har fått in mycket material från allmänheten. Så jag är förhoppningsfull om att vi ska nå framgång i den här utredningen, säger Thomas Agnevik.

Enligt vittesuppgifter till polisen försvann de två männen i en liten vit eller blå motorbåt österut.

– Vi efterlyser nu fler vittnesuppgifter. Om man sett något vill vi att man ringer 114 14, säger Thomas Bergqvist.

Under kvällen fick polisen tips om att de misstänkta gärningsmännen kunde befinna sig i Morraröfjärden eller Tynnelsö.

– Polishelikopter cirkulerade där och även kustbevakningen var på plats, men båten som vi fick tips om hade ingenting med det här fallet att göra, säger Thomas Agnevik.

Domkyrkans kommunikatör Catharina Fröjd är på plats i domkyrkan när tidningen når henne. Hon bekräftar att ingen är skadad eller hotad men att hon och hennes kollegor nu tar hand om varandra.

 • Karl IX begravningskrona.
 • Karl IX riksäpple till begravningen.
 • Kristina den äldres begravningskrona.
1/

Under tisdagskvällen meddelade polisen och sedan Strängnäs domkyrka vad som saknas efter stölden. Det är delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611. Tre föremål av de totalt sex är stulna; de två kronorna och ett riksäpple.

Enligt domkyrkan är föremålen, som är av både historiskt och ekonomiskt högt värde, förvarade enligt rådande säkerhetsföreskrifter i låsta och larmade montrar. Under tisdagen var domkyrkan, som vanligt, öppen för besökare, när stölden skedde.

Strängnäs domkyrka kommer hålla stängt under onsdagen.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs domkyrkaBrott
Relaterat