Centern gick framåt såväl i riksdagskvalet som i landstinget och i Strängnäs kommun.

– Annie Lööf har varit en bra draghjälp. Hon fick mycket beröm efter slutdebatten i fredags. Annie är populär och folklig, konstaterar Marianne Andersson (C), avgående oppositionsråd i Strängnäs kommun.

– Framöver blir det mer tonvikt på landstinget för min del. Men det känns skönt att lämna min post i kommunen när partiet har medvind.

Åter till landsbygden. Centerpartiet mer än fördubblade stödet i både Toresund och Ytterselö-Överselö.

I Fogdö, eller rättare sagt Vårfruberga, ökade partiet från 19,4 till 29,7 procent medan Moderaterna rasade nästan exakt lika mycket.

– Vi gick plus överallt på de platserna där skolorna drabbats, men jag hade förväntat mig att S skulle förlora fler röster, säger Erik Granbeck.

Känner du dig väldigt delaktig i framgångarna?

– Åtminstone i Vårfruberga. Både jag och Roger Steen har fått mycket publicitet för vårt engagemang i skolfrågan, dessutom är båda profiler inom idrottsföreningen. Jag har ju även koppling till den lokala matbutiken i Fogdö.

Erik Granbeck har inte alltid röstat på C men i egenskap av Fogdöson lutat mer och mer åt det alternativ på senare år.

– Jag brinner för landsbygden och småföretagare, konstaterar han.

Det var i samband med att skolfrågan kom upp på tapeten som 37-åringen plötsligt gick in i politiken.

– Målet är att arbeta heltid med det i framtiden, säger Strängnäsbon.

Hur ser du på framtiden för C här i kommunen?

– Positivt. Vi har en spännande generationsväxling på gång.

Gruppledare är Mia Nerby.

– Hon bor i Mariefred och har bidragit till att vi gått framåt även där, resonerar Marianne Andersson.

Två partier som medverkat till beslutet att lägga ner skolor är Strängnäspartiet och, framför allt, Socialdemokraterna:

– Jag är väldigt besviken över att vi ser ut att tappa två mandat i Strängnäs. Realistiskt så förstod jag att det skulle vara viss tillbakagång, men det är synd att det blev två mandat, säger Monica Lindell Rylén (S).

Beslutet om att lägga ner ett antal grundskolor är den huvudsakliga förklaringen till S-tappet lokalt, tror det nuvarande kommunalrådet.

– Vi är inte färdiga med hela analysen men på de ställen där skolor har lagts ner ser man tydligt att vi går rejält tillbaka, säger hon och syftar på framför allt Länna och Härad.

– Det var väntat, men samtidigt är det tråkigt att förlora många väljarröster inom ett område.

Niclas Samuelsson, ordförande för Strängnäspartiet, är också besviken över valresultatet. Preliminärt halveras partiet mandat i fullmäktige, från två till ett.

– Vi var ju ett av partierna som drev igenom en förändrad skolstruktur, och vi kan inte utesluta att vi tappade stöd på grund av det. Men det är förvånande att vi tappar i Strängnäs stad, säger Niclas Samuelsson, som nu inväntar resultatet av den så kallade onsdagsräkningen och därefter ska göra en ordentlig analys.