Strängnäsbo med guld, sprit och tobak i bagaget dömd för tullbrott

Strängnäs

Tre och en halv liter sprit, drygt 1 800 cigaretter och massor av smycken. Med bland annat detta i bagaget fastande en Strängnäsbo i fjol i tullen på Arlanda. Nu har han fått sin dom av Eskilstuna tingsrätt.

Mannen döms till 70 dagsböter à 150 kronor för vårdslös tullredovisning.

Det var i slutet av januari 2017 som Strängnäsbon ankom till Arlanda efter ett besök i sitt hemland som ligger utanför Europas gränser.

Med sig hade han såväl alkohol som cigaretter och guld i form av bland annat armband, örhängen och ringar.

Allt detta togs i beslag av tullen. Mannen erkände gärningen utan omsvep och säger att han inte i förväg haft någon tanke på att kolla upp vilka regler som gäller.

I förhör har Strängnäsbon hävdat att spriten var av en ovanlig sort som inte går att köpa i Sverige och var avsedd för en familjerelaterad högtidsdag – medan rökverken är mycket billigare i mannens hemland.

Juvelerna, det handlar om guld till ett värde av drygt 19 000 kronor, var gåvor från mannens mor. Hon hade samlat på sig ett stort antal presenter under två års tid för att dessa skulle skickas med till svärdotter och barnbarn i Sverige. Det var inget som mannen skulle ha haft råd att köpa för egna pengar, säger han.

Strängnäsbon förnekar brott eftersom han inte kände till reglerna kring alkohol och cigaretter. Beträffande guldet har inte heller i efterhand lyckats hitta några bestämmelser.

Tingsrätten anser att mannen agerat grovt oaktsamt genom att inte ta reda på vilka regler som gäller – han borde ha haft rimlig anledning att anta att varorna skulle kunna vara avgifts- och skattepliktiga. Därför rubriceras brottet som vårdslös tullredovisning.

När domen vunnit laga kraft får mannen tillbaka smyckena medan övriga varor är förverkade.

Strängnäsbon kan dock överklaga beslutet till hovrätten.

Här går gränsen

Den som reser till Sverige med flyg från ett icke EU-land får utan extra avgift ta med sig:

Alkohol: En liter sprit eller två liter starkvin.

Tobak: En limpa, vilket motsvarar 200 cigaretter.

Guld: Varor – utöver tobak och alkohol – som tillsammans överstiger ett värde av 4 300 kronor måste anmälas till tullen varpå diverse skatter och avgifter tillkommer.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna TingsrättSträngnäsDom
Relaterat