En stulen båt såldes i Örebro. Två Strängnäsbor blev i kölvattnet av den affären dömda för häleri (bilden är tagen i ett annat sammanhang).

Strängnäsbor sålde stulen båt i Örebro – slipper fängelsestraff

Strängnäs

Två tämligen unga män från Strängnäs var i högsta grad inblandade då en stulen fritidsbåt i fjol transporterades och såldes.

Nu har duon fått sin dom av Eskilstuna tingsrätt.

Ingen av dem behöver dock sitta i fängelse.

Det var den 27 februari 2017 som en båt, tillhörandes en man med sommarbostad i Djupvik öster om Strängnäs, tillgreps. Aluminiumbåten låg på en tomt, där den dessutom var fastkedjad.

På kvällen den 1 mars, efter några dygns mellanlandning i Malmby, transporterades stöldgodset – som ägaren värderade till drygt 30 000 kronor – till Örebro där köparen tog emot den.

Att sälja den i Eskilstuna med omnejd var inget bra alternativ, framkom det, eftersom en av männen fruktade att stölden skulle bli omskriven i lokaltidningen.

Männen, födda 1992 respektive 1996, är välkända av polis och rättsväsende.

Avlyssnade telefoner har använts för att bevisa deras skuld.

Männen har erkänt vad de åtalats för.

Men ingen av dem behöver alltså skaka galler – vilket hade varit ett alternativt straff.

26-åringen får, i stället för en månad bakom lås och bom, utföra samhällstjänst i 40 timmar jämte att han ska genomgå det påverkansprogram som frivården finner lämpligt.

Att brottet begicks hänvisar 26-åringen till att han just sluppit ut från fängelset och behövde tjäna pengar. Båthäleriet betraktade 26-åringen som det sista han gjorde på den brottsliga banan.

Tillsammans med sin kumpan ska han också erlägga skadestånd till den drabbade båtägaren – 1 500 kronor – vilket motsvarar självrisken vid stöld.

22-åringen döms till skyddstillsyn plus att han också ska genomgå det påverkansprogram som frivården finner lämpligt.

Att duon slipper fängelse beror bland annat på att det gått lång tid sedan brottet begicks samt att männen verkar ha få bättre ordning på sina liv. De har hittat arbeten. Vad beträffar den yngre av de två har denne, enligt domen, visat att han försöker ta sig ur ett kriminellt umgänge.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna TingsrättSträngnäsDom
Relaterat