En man med Strängnäskoppling misstänks ha blivit utsatt för människorov. Två män, varav den ena är bosatt i Strängnäs, är anhållna.

Det var vid 14-tiden på tisdagen som polisen fick ett larm om ett misstänkt människorov på Vallbyvägen i Strängnäs. Ett vittne såg hur en person blev indragen i en bil, på ett sätt som fick hen att fatta misstankar.

Bilen körde därifrån innan någon polis kom till platsen, men signalementet på fordonet spreds bland patrullerna – och i Eskilstuna var det en polis i civilbil som fick syn på det.

– Vi använde oss av Nik-gruppen, det är en förkortning för nationella insatskonceptet. Det är en grupp som är tränad att ingripa i farliga situationer, berättar Robert Granbeck som är chef vid polisens utredningsjour.

Det var vid rondellen där Västerleden möter Gillbergaleden som bilen stoppades. Personen som misstänks ha förts in i bilen mot sin vilja anträffades, och visade sig vara en man i 30-årsåldern som har kopplingar till Strängnäs.

Två män som misstänks ha utsatt honom för brottet greps av polisen. De är båda i 20-årsåldern, och den ena är bosatt i Strängnäs.

– De är kända av polisen sedan tidigare, säger Robert Granbeck.

Något motiv till bortförandet har inte klarlagts ännu, och det är fortfarande oklart om de misstänkta är bekanta med det misstänkta brottsoffret.

– Men vid den här typen av brott brukar det finnas kopplingar bakåt, säger Robert Granbeck.

De båda männen anhölls vid 20-tiden på tisdagskvällen, misstänkta för människorov.

– Målsäganden är hörd och jag har skickat in en begäran till tingsrätten att de misstänkta ska ha försvarare. Vi ska planera in förhör med de misstänkta, tillsammans med deras försvarare. Därefter ska jag fatta beslut i anhållandefrågan, säger åklagare Emma Harris som leder förundersökningen.

Vad målsäganden har sagt i förhör vill Emma Harris inte gå in på, med hänvisning till förundersökningssekretess. Men misstankarna om människorov kvarstår efter att han fått berätta om vad som hände på Vallbyvägen och i bilen till Eskilstuna.

– Utredningen är ännu i ett väldigt tidigt skede, säger åklagaren.

Hon har till klockan 12 den 11 januari på sig att bestämma sig om de två männen ska begäras häktade eller inte.