Preliminärt 491 röster räcker till 2,2 procent för Strängnäspartiet i valet till kommunfullmäktige. 39 röster färre – och partiet hade hamnat under spärren för småpartier.

– Vi landade sämre än vi trodde och hoppades på. Vi har inte analyserat det närmare ännu utan ska ha ett möte i början av nästa vecka då vi ska gå igenom siffrorna ordentligt, säger ordförande Niclas Samuelsson.

Strängnäs kommun består från och med 2018 års val av en enda valkrets i stället för Strängnäs västra och Strängnäs östra, som vid de två senaste valen. Förändringen gjordes efter en ändring i vallagen och det är tack vare det som STRP, trots att partiet har tappat en tredjedel av sina väljare, fortfarande får vara kvar i fullmäktige.

I mandatfördelningen till kommunfullmäktige går gränsen för småpartier vid 2 procent för kommuner som inte är valkretsindelade, 3 procent för övriga.

– Det har gynnat oss, konstaterar Niclas Samuelsson.

– Vi är ändå glada och tacksamma för de röster vi har fått. Nu verkar vi få ett mandat i kommunfullmäktige och det ska vi förvalta på bästa sätt. Det är vår skyldighet mot alla som har röstat på oss, säger han.

STRP fick 471 röster i valnattresultatet och 20 under onsdagsräkningen, totalt 491. Valresultatet är dock inte fastställt av länsstyrelsen ännu.