Thomasgymnasiet flyttade undervisningen till Mörtsjön

Mariefred

Hur mår Mörtsjön? Det tar Thomasgymnasiets teknikelever reda på, tillsammans med Strängnäs flugfiskeklubb.

En blank sjö, klar höstluft och knastret från en öppen eld. Det är vad sju teknikelever bytte skolbänkarna i biologisalen mot i onsdags. Då flyttade nämligen undervisningen ut till Mörtsjön, Strängnäs flugfiskares klubbsjö i kommunens sydostligaste del, längs med väg 223 mot Gnesta.

— Nu har vi precis kollat av ett tio gånger tio meter stort område i strandkanten för att se vilka mossor, svampar och insekter som finns. Vi tar med prover som vi ska artbestämma i klassrummet, berättar 17-åriga Josef Karlsson.

Men det är sjön som är huvudpersonen, i det projekt som Thomasgymnasiet och flugfiskeklubben samarbetar kring.

— Vi själva har mätt ph-värden och syrehalter i tre–fyra år. Nu vill vi gå vidare och ta reda på mer om hur sjön och fisken som lever i den mår, säger Göran Grehn, sekreterare i flugfiskeklubben, och berättar att arbetet är kopplat till klubbens miljöpolicy.

Klubben fick Thomasgymnasiet på kroken och under onsdagen mätte eleverna såväl temperaturer som sjöns djup och tog prover på både vattnet och botten – allt enligt vetenskapliga principer och med metoder som riktiga limnologer använder. Gps-kooridnater för provtagningarna antecknas, så att samma prover kan tas på samma plats vid senare tillfällen.

— Tanken är att vi ska få oss en bra bild av nuläget som sedan ska följas upp kontinuerligt så att vi på sikt kan se om något förändras, säger Göran Grehn.

Det är eleverna på skolans teknikcollege som läser en kurs i biologi som individuellt val som är involverade i projektet. Läraren Anders Svenson och Linette Carlsson, som utbildar sig till biologilärare, visar upp ett prov som nyss tagits upp från botten med en så kallad ekmanhuggare, ett slags grävskopa som används för ändamålet. Behållaren ser ut att innehålla en brun soppa.

— Det är dy, döda växtdelar. Ligger det mycket dy på botten så finns det en risk att sjön drabbas av syrebrist, särskilt om det blir en kall vinter. Förhoppningsvis ska några av eleverna gå vidare med projektet som sitt gymnasiearbete och komma tillbaka i vår och sommar och göra om samma mätserier, säger Anders Svenson.

  • Jacob Jansson och Albin Karlsson går på Thomasgymnasiets teknikcollege och läser en kurs i biologi, där ett moment går ut på att undersöka Mörtsjöns limnologi. Foto:
  • Läraren Anders Svenson assisterar Sara Nyrén och Andreas Göhle vid provtagningen. Eleverna samarbetar med Strängnäs flugfiskeklubb för att ta reda på mer om Mörtsjöns hälsotillstånd. Foto:
  • Josef Karlsson, Johannes Ström och Herman Sundell. Foto:
  • Regnbåge, öring och röding går att få på kroken i Mörtsjön. Foto:
  • Göran Grehn, Strängnäs flugfiskeklubb. Foto:
  • Provtagning pågår. Foto:
  • Den aktuella Mörtsjön ligger i kommunens sydostligaste del, längs med väg 223 mot Gnesta. Foto:
1/

Läran om inlandsvatten

Limnologi är läran om inlandsvatten. Sjöar och andra vattendrag studeras. Det är en ekologisk vetenskap som omfattar vattnens ekosystem, samhällen, populationer och biogeokemiska processer; och mikroorganismer såväl som större organismer.

I Sverige sker forskning och undervisning i limnologi vid Uppsala och Lunds universitet. En limnologisk forskningsstation finns vid insjön Erken i Uppland.

Källa: Uppsala universitet

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

ThomasgymnasietMariefredFiskFiskeMiljöMiljöteknikSkolaTeknikWEBB_TVnatur
Relaterat