De får bland annat kampera ihop med profiler som bankmannen Pontus Järleskog, stjärnkrögaren Fredrik Eriksson och kulturprofilen Rocco Gustafsson.

– Spännande, säger Sara Åman.

– Ärofyllt, konstaterar Anders Berglund.

Artikelbild

| Redan på torsdagen spärrades området längs strandpromenaden av inför den stora invasionen.

– Inspirerande, fastslår Tommy Melin.

Vi träffar trojkan på terrassen framför Gripsholms värdshus.

Där slår vi oss ner bland frukostätande gäster.

Det känns ändå som lugnet före stormen.

Artikelbild

| Anders Berglund, Sara Åman och Tommy Melin är smickrade över att få vara med i juryn inför NM i foodtruck.

På fredagen återvänder Tommy Melin, Sara Åman och Anders Berglund till värdshuset för ett inledande jurymöte.

Sedan ska de under tre timmar "äta sig igenom" de 40 truckarna, även om alla förstås inte kan – eller hinner – smaka allt.

Artikelbild

| Lugnet före stormen. Anders Berglund, Sara Åman och Tommy Melin har fått det ärofyllda uppdraget att ingå i den sakkunniga jury som utser vinnare i ett total kategorier under foodtruckfestivalen.

– Jag gillar festivalen och hade tänkt åka hit med en tjejkompis. Men i onsdags kom beskedet att jag skulle ingå i juryn, konstaterar Tommy Melin.

Han har bott i Strängnäs större delen av sitt liv, men är född i Mariefred och känner ett stort hjärta för småstaden.

– Jag uppskattar det som händer här på somrarna, jag besöker alltid SM i gatumusik också.

Din relation till mat?

– Jag gillar att både laga och äta mat. Det är kul att krydda och experimentera. Under en period gjorde jag matlådor åt kompisar till självkostnadspris. Nu för tiden bakar jag också, berättar den 51-årige muraren.

Sara Åman och Anders Berglund kan båda titulera sig kockar.

Mest erfarenhet har Anders Berglund, 47, som varit i yrket i tre decennier.

– Jag arbetar på en personalrestaurang i Stockholm. Matlagning är ett tillstånd snarare än ett yrke.

Anders Berglund är sommarboende i Mariefred och uppskattar festivalen mer än vad hustru och barn gör.

– Ja, de är inte lika entusiastiska. Men de slipper mig på fredag.

Vilket är ditt bästa minne härifrån?

– Kommer inte på något särskilt.

Har du något tristare minne?

– Ja, den jobbiga värmen i fjol och när menyerna inte stämmer. Om vissa rätter saknas kommer jag att notera det nu!

Sara Åman är i färd med att byta bransch. Efter att ha jobbat som kock i Södertälje och Stockholm ska Mariefredsbon börja arbeta på ett åkeri.

– Men mat har jag hyfsat bra koll på. Jag brinner för ekologiskt, hållbart och närodlat, berättar 39-åringen som älskar foodtruckfestivalen.

– Det kommer så fantastiskt mycket folk, för många blir detta en hemvändardag.

Någon speciell truck du känner dig nyfiken på?

– Jag är verkligen en allätare men tycker det är kul och intressant med vegomat.

Annars har hon en helt annan favorit som näppeligen ingår i festivalens annars digra sortiment.

– Jag älskar surströmming, vilket kan bero på mitt norrländska ursprung. I höst ska vi göra surströmmingslangos hemma.

Sara Åman hoppas på bra väder, men inte lika tryckande hett som 2018.

– Sonen tuppade av i grilloset då. 10-åringen hade ätit glass och druckit läsk i stället för vatten ...