"Det finns otroligt många hundar i Mariefred men ingenstans för dom att springa lösa och busa på."

Så formulerade sig Peter Bergendahl när han fyllde i formuläret för ett så kallat e-förslag på Strängnäs kommuns hemsida i början av månaden.

Han önskar en hundpark, likt den som finns vid Fårhushagen i Strängnäs, där hundar kan träffas för att leka tillsammans.

– Mina hundar älskar det. Den sortens aktivering är det enda som får dem att bara sova när vi kommer hem, säger han, som är husse till två blandrashundar.

Snabbt fick förslaget så många underskrifter av andra personer, att det nu går vidare för politisk behandling. Det krävs 30 röster för det – Peter Bergendahls förslag har på kort tid fått nära 100 underskrifter.

– Jag har bara fått positiva reaktioner men folk har också sagt att det lär bli svårt, säger han.

Det är nämligen inte första gången medborgare föreslagit en hundpark i Mariefred. 2016 avslogs ett förslag om en hundpark på en tidigare fotbollsplan i Slottsbrinken, med hänvisning till att det inte fanns någon som kunde sköta den. Två år innan hade även Carin Chreutz fått ett nej från kommunen, när hon föreslog en rastgård på lämplig plats.

– Jag kan inte förstå vad det är för underhåll som ska vara så omfattande, säger hon som till vardags arbetar med att rasta hundar.

– Vi skulle kunna bilda en arbetsgrupp som går igenom parken vår och höst och ser över om det är något som måste lagas eller bytas ut, tillägger hon.

Peter Bergendahl låter sig inte avskräckas av hur tidigare förslag har tagits emot. Han kontaktar för tillfället lokala företag för att fråga om de vill sponsra inköp av staket och grind. Förhoppningen är att kommunen ska tillhandahålla mark, och att skötseln kan lösas på liknande sätt som i Strängnäs. Där är det personer inom kommunens dagliga verksamhet som står för underhållet.

– Jag tycker inte att det borde vara en jättegrej med tanke på hur många som skulle ha användning av parken. Det är många äldre som har hund, som kanske inte orkar gå så långt. Inte minst för dem vore det skönt att bara kunna släppa sin hund så att den får springa runt och leka, säger Peter Bergendahl.

E-förslaget kommer att tas upp på kommunfullmäktiges möte den 29 april, men ett avgörande kommer längre fram. En annan medborgare står bakom ett förslag om en hundrastgård i Åkers styckebruk, men det har ännu inte samlat tillräckligt många röster för att politikerna ska ta upp det.