Det är den lokala matprofilen Maria Printz som är ansvarig för de smakrika programpunkterna som riktar sig till barn och unga. Tanken föddes redan förra året, då hon ingick i juryn och provsmakade truckarnas mat tillsammans med en Pontus Järleskog, chef för Sparbanken Rekarne i området Strängnäs och Mariefred.

– Det är hans initiativ. Vi började prata om att det vore kul att göra något för barn. Sparbanken vill stötta barn och unga på olika sätt och mat är ett annat fokusområde i Sörmland, berättar Maria Printz.

Inför det femårsjubilerande mästerskapet har banken gått in med omkring 100 000 kronor, öronmärkta för just barnaktiviteter. För pengarna har Maria Printz bland annat engagerat konditorn Elisabeth Johansson, känd från SVT:s barnprogram Årets sockerbagare, och kötthandlaren Lasse Dahlén som håller till i Gula industrihuset i Stallarholmen.

Artikelbild

| Annika Tidehorn tillsammans med barnen som gick hennes matlagningskurs i Stallarholmen under våren.

– Jag tror verkligen på förståelsen för hur saker hänger ihop i kedjor. Lasse kommer med sin korvspruta och barnen kommer att få hjälpa till att snurra och ska sedan, så klart, kunna lägga sin nystoppade korv direkt på en grill och äta den, säger Maria Printz.

Det söta efter barnens mat står alltså kokboksförfattaren och programledaren Elisabeth Johansson för. Hon kommer till Mariefred med tårtbottnar, fyllning, jordgubbar och pynt så att barnen själva får göra varsin sommartårta i miniformat.

– Den ska monteras och dekoreras, och den som vill får ta med sig sitt bakverk i en liten kartong, säger Maria Printz.

Programpunkterna för mästerskapets yngre besökare kommer att utgå från Hamnplan.

Artikelbild

| Lasse Dahléns korvar är återkommande på matevenemang i Stallarholmen med omnejd.

Nytt för i år är att den ordinarie juryn kompletteras av en barnjury, som kommer att dela ut ett eget pris till den matvagn som tilltalar dem bäst.

– Hur maten smakar är naturligtvis viktigt men vi kommer även titta på presentationen. Barnvänligheten är också ett kriterium. Även om barn oftast går med sina föräldrar och köper mat, så är det trevligt om de själva når upp till luckan och kan se hur rätterna läggs upp inne i vagnen. Det får vi se om alla food trucks har tänkt på, säger Annika Tidehorn som ansvarar för barnjuryn.

Artikelbild

| Eskilstunatjejen Alina Nimborg var fyra år gammal när den här bilden togs under ett tidigare food truck-mästerskap.

Även hon är kokboksförfattare och har tidigare jobbat som mattidningsredaktör. Hon är relativt nybliven Stallarholmsbo, och har som sådan hållit i en matlagningskurs för barn under våren. Då lärde hon känna flera av barnjuryns medlemmar, som handplockats för sitt matintresses skull.

– Det var roligt att se hur barnen engagerade sig på olika sätt. En del är verkligen matnördar som uppskattar smak och finess, andra tar den enkla vägen och vill helst bara hänga med kompisarna, säger hon.

Under kursen lagades bland annat fish and chips, enchiladas och smoothies. Det är något som har funnits i food truck-utbudet tidigare år, och kanske är det sådant som kommer falla barnen i smaken bäst.

– När vi gjorde enchiladas så köpte jag kött av riktigt bra kvalitet. Det var en blandning av gris och nöt som maldes i butiken. Vi pratade mycket om hur köttet doftade och hur det såg ut i stekpannan när det stektes. De gillade verkligen att det var bra råvaror, så det är något jag tror att de kommer att titta på, säger Annika Tidehorn.

Maria Printz ser fram emot årets mästerskap, och hoppas att barnprogrammet ska uppskattas.

– Det ska vara en fest som alla känner sig välkomna till, där generationer kan glädjas och mötas genom maten, säger hon.