Hanne Uddling. Foto:

Ungdomarna stannar inte i Vårfruberga–Härad

Fogdö/Härad
annons

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, tror sig kunna regera vidare i Vårfruberga–Härad församling även efter valet.

I förra kyrkovalet var medlemmarna i församlingen något flitigare än sina grannar när det gällde att gå och rösta. 15 procent gick till valurnan, i domkyrkoförsamlingen var det bara 12 procent.

— Kyrkan är viktig här. Det märker vi särskilt när Fogdö kyrka har varit stängd för renoveringar, och när Helgarö är stängd på vintern. Folk frågar varför, det finns ett behov av att veta att de finns kvar, säger Hanne Uddling.

Hon bor i Vansö och representerar Posk i valet till kyrkofullmäktige. Hon har varit engagerad i kyrkans verksamheter länge och då är det naturligt att också vara delaktig i kyrkopolitiken, anser hon.

I Vårfruberga–Härads församling har Posk haft majoriteten. I valet på söndag är gruppen endast utmanad av Socialdemokraterna efter att Centerpartiet bestämde sig för att inte ställa upp med en egen nomineringsgrupp.

— Vi har en stark lista med fler kandidater än vad det finns platser i kyrkofullmäktige. Socialdemokraterna har också sina trogna väljare och de kommer nog inte att byta. Men vi har lejonparten av platserna och det finns inget som tyder på att det ska ändras, säger hon.

Vad har församlingen för utmaningar framöver?

— Eftersom skolbarnen på Fogdö hamnar inne i Strängnäs när de blir äldre, väljer många av dem att konfirmationsläsa där. Det är en utmaning för oss att försöka få dem att känna tillhörighet till församlingen, säger Hanne Uddling.

Tidningen har sökt Socialdemokraternas kandidater.

Läs mer om dessa ämnen

Svenska kyrkanFogdöHärad
annons

Mest delat denna vecka