Så länge Kristdemokraternas ledning har fortsatt förtroende för Tomas Aldrin Walter, kommer Vänsterpartiet i Strängnäs kommun hantera KD på samma sätt som partiet hanterar SD. Det innebär "inget stöd för förslag, inget valtekniskt samarbete, inget samarbete i frågor där det går att undvika", har gruppledaren David Aronsson förklarat i sociala medier.

– Det är inget annat än sverigedemokratisk retorik vi hör. Men det har Kristdemokraternas ledning uppenbarligen inte något större problem med, säger han.

Han säger att han och flera andra i partiet var skeptiska till så kallad valteknisk samverkan med KD redan inför den nuvarande mandatperioden:

Artikelbild

David Aronsson, V:– Inom Vänsterpartiet hade vi drivit ett uteslutningsärende om något sånt här hade kommit fram. Det finns exempel på partier som akut tryckt upp nya valsedlar för att en tidigare kandidat inte längre skulle stå med. Något liknande skulle nog också vi göra.

– Men min mer pragmatiska inställning övervann då tveksamheterna, eftersom vi småpartier skulle gynnas av att samarbeta. Men den här gången kommer vi inte gå med på det, det finns inga samarbetsmöjligheter med ett parti som påminner så mycket om SD, säger han.

Det var i fredags som Strengnäs Tidning kunde avslöja att Kristdemokraternas fjärdenamn på fullmäktigelistan, tillika valkampanjsansvarig och vice ordförande för den lokala partiavdelningen, har skrivit, gillat och delat främlingsfientligt material på Facebook och Twitter. Inläggen på Facebook skrevs för drygt ett år sedan, men så sent som den här sommaren har Tomas Aldrin Walter gillat och delat flera Twitterinlägg med högerextrema kopplingar.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är skarpast i sin kritik mot Kristdemokraternas hantering av ärendet. MP:s gruppledare, Madeleine Bilberg, säger att hon förväntar sig ett kraftfullt agerande från KD.

Både Pia Steensland och Catharina De Geer, KD:s partiavdelningsordförande i Strängnäs respektive gruppledare i kommunfullmäktige, säger att de har ett fortsatt starkt stöd för Tomas Aldrin Walter.

Artikelbild

Håkan Bertilsson, STRP:– Vi kan inte ha några synpunkter på hur KD har hanterat frågan internt. Vi tar dock tydligt avstånd från Tomas Walters uttalanden, som inte är förenliga med våra grundläggande värderingar.

– Och det är inte som så att vi inte har gjort någonting. Vi har agerat. Vi har haft flera, långa samtal med Tomas som ångrar sig djupt. Att man kan få en andra chans är en viktig princip för oss kristdemokrater, säger Catharina De Geer.

Även Pia Steensland tar upp kristdemokratiska principer om förlåtelse:

Artikelbild

Lina Boy, SD:– SD kommenterar inte andra partiers interna hantering.

– Jag tar helt och fullt avstånd från de uttalanden han har gjort, men de skrevs under en period i hans liv när han mådde mycket dåligt. Sedan valde han att engagera sig för ett bättre samhälle i stället, säger hon.