Det råder febril aktivitet i museijärnvägens lokstallar. Med några veckor kvar till trafikpremiären jobbar föreningens medlemmar med underhåll av lok och vagnar för att göra årets ångtågsturerna möjliga.

– Under förra säsongen hade vi 17 000 besökare och de allra flesta passade på att ta en tur med tåget till Läggesta och Taxinge, berättar Örjan Karlsson.

Tågsäsongen pågår från början av maj till slutet av september. Ångans dag i juni är ett evenemang som lockar storpublik till Mariefred i allmänhet och till ÖSlJ:s verksamhet i synnerhet.

Artikelbild

| – Smalspårigt är behändigt. Skulle en vagn spåra ur är det inte värre än att fyra man hjälps åt att lyfta upp den på spåret igen, säger Örjan Karlsson.

– Det märks att det finns ett stort intresse för vår verksamhet och det känns som det har ökat på senare år.

En populär utflykt är att ta tåget från "slott till slott", där passagerarna stiger på i Mariefred och kliver av i Taxinge. Efter fika på Taxinge "kakslott" går det under sommaren att ta ångbåten Maja tillbaka till Mariefred.

– Det här är en ideell verksamhet och vi har 100 aktiva medlemmar som ser till att det rullar, säger Örjan Karlsson.

På spårområdet finns även ett mindre museum, som skildrar de smalspåriga banornas historia och ett populärt kafé i det gamla godsmagasinet.

Artikelbild

| ÖSlJ:s ordförande Örjan Karlsson framför det pittoreska stationshuset.

– Vi är som en riksomfattande hembygdsförening. Trafiken vi bedriver är som ett stort livespel som pågår 70 dagar om året, säger Örjan Karlsson.

Det är Företagarna och Strängnäs kommun som vill lyfta fram det lokala föreningslivet på Strängnäs resecentrum. I mars har Strengnäs Tidnings läsare kunnat nominera föreningar som de vill se porträtterade. 20 föreningar har valts ut, och det är dessa som nu presenteras närmare i tidningen. När samtliga 20 artikeldelar är publicerade öppnar omröstningen, som sedan pågår till 12 maj.