Peter Hjukström, på plats fyra på kommunlistan, tror på tolv–femton procent – gruppledaren och toppkandidaten David Aronsson gissar tio–tolv. Foto:

Vänstern hoppas på sju KF-mandat

Mariefred

För Strängnäsvänstern började valdagen med en vandaliserad valstuga – och avslutades med pizza.

Restaurang Riddarn var samlingsplats för kommunens vänsterpartister på söndagskvällen. Med nygräddade pizzor och kallt öl firades vad vänsterpartisterna själva kallar "tidernas valrörelse", medan resultatet inväntades.

Tidningen gjorde ett besök efter 19-tiden, då vallokalerna fortfarande var öppna och de större tv-kanalerna ännu inte hade presenterats några vallokalsundersökningar.

– Vi brukar ligga lite över riksresultatet, så om den senaste opinionsundersökningen stämmer så borde vi få tio–tolv procent vilket innebär sex–sju mandat i fullmäktige, säger gruppledaren David Aronsson som toppar partiets fullmäktigelista.

Efter att ha hanterat den omkullvälta valstugan på Gyllenhjelmstorget på söndagsmorgonen begav han sig till vallokalen i Larslunda, där han delade ut valsedlar.

– Det var väldigt roligt att se så mycket folk där. Jag var där mellan tio och tre, och hela tiden var det minst 45 minuters kö, säger David Aronsson.

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018Vänsterpartiet