"Polisen i Strängnäs har en del gods som vi saknar ägare till. Det är gods vi anträffat själva men även gods som lämnats in till oss. Det är varierande gods som finns, men saker av mer värde är till exempel en släpvagn, en mindre motorcykel, båtmotorer och en fyrhjuling". Så skriver kommunpolis Peter Sigurd på polisens Facebook.

– Anledningen till att vi går ut på sociala medier och efterlyser ägarna till de här prylarna är att tips från kollegorna som jobbar på beslag. En släpvagn, minicross och tre båtmotorer borde det rimligtvis finnas ägare till och jag tycker att någon skulle sakna grejerna, säger Peter Sigurd.

De ovan nämnda föremålen har hamnat i beslag efter tips från allmänheten och Peter Sigurd anser det vara uppenbart att det handlar om stöldgods. Av förklarliga skäl vill inte polisen gå ut med något mer detaljerat signalement på godset, då de vill att rätt ägare ska hämta ut det.

Artikelbild

Cyklar lämnas oftast in som hittegods, medan båtmotorer och motorcyklar tas i beslag som stöldgods.

Sakerna på beslagsavdelningen är funna under de senaste tre månaderna och polisen tycker att någon borde ha upptäckt att de är försvunna vid det här laget.

– Vi har fram till nyligen haft 30 cyklar inlämnade som hittegods. Efter sex månader städas de bort eller återlämnas till upphittaren. Nu har vi precis haft en storstädning och har tio cyklar kvar i förvar.

Hur kommer det sig att ingen hittills gjort anspråk på sakerna, en minicross är trots allt värd en hel del?

– Det kan finnas olika anledningar. Tidsbrist och dålig koll på var man har sina saker kan vara en orsak, men en del är inte benägna att anmäla eller så har målsägande redan fått ersättning genom sin försäkring. Det är alltid bra att märka upp sina ägodelar. Vårt arbete underlättas väsentligt om värdesakerna är stöldmärkta.

Hur får man enklast tillbaka sina förlorade ägodelar?

– Hör av er till polisen på 114 14 och be att få kopplas till beslagsavdelningen eller kom ner till polishuset. Ha gärna med dokument som styrker ägarförhållandet, som till exempel kvitton. Det kan också gå vägen genom att ge ett detaljerat signalement på föremålet, som en speciell märkning som man vet var den sitter.

– Det här är saker med ett signifikant värde och det är klart att vi reagerar när ingen hör av sig, säger Peter Sigurd.