• Vattenläckan vid kommunhuset. Foto:
  • Vattenläckan vid kommunhuset. Foto:
1/

Vattenläcka vid Ica Bengtsson – kommunhuset blev utan vatten

Strängnäs

Vattnet och toaletterna i kommunhuset var avstängda under torsdagsförmiddagen. Anledningen är att det har skett en vattenläcka. På fredagsmorgonen var problemet åtgärdat.

Sevab fick kännedom om läckan vid Nygatan på onsdagen. På torsdagsförmiddagen stängdes vattenledningen av för att den skulle kunna lagas. Inga privata bostäder drabbades, men kommunhuset blev utan vatten och fungerande toaletter. Personalen i kommunhuset fick hålla till godo med tillfälliga toaletter och en vattentank under förmiddagen.

Men strax före lunch på torsdagen satte Sevab på vattnet igen. Anledningen var att läckan inte kan lagas under dagen.

— Vi tror att läckan ligger precis vid infarten till Ica Bengtsson. Vi vill inte förstöra för kunderna genom att spärra av, så vi har valt att vänta med att laga läckan till klockan nio i kväll, säger Erika Aldrin som är arbetsledare.

Under hela torsdagen kommer därför vatten att rinna längs med Nygatan.

Hon berättar att en vattenläcka oftast är lätt att hitta, eftersom vattnet bubblar upp från marken som en liten fontän där det har skett. Men ibland, som i det här fallet, tar vattnet en lite annan väg till ytan. Därför har Sevab fått lokalisera läckan med hjälp av hörseln.

— Vi gör en läcksökning, då lyssnar man i marken och försöker höra var det brusar, säger hon.

Om Sevabs sökning stämmer och läckan finns där de tror kommer den snabbt att kunna åtgärdas när de väl har grävt fram ledningen.

— Det brukar gå ganska fort att laga, men det beror lite på vilken typ av material röret är tillverkat i. Om röret har spruckit längs med kan man behöva gräva lite mer än man gjort från början. Men är det ett gjutjärnsrör brukar det bara gå av rakt av eller bli ett hål. Då sätter man på som ett litet bandage, säger Erika Aldrin.

På fredagsmorgonen var läckan lagad och kommunhusets medborgarkontor hade öppet som vanligt.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunSEVABSträngnäsDricksvattenvattenläcka

Mest delat denna vecka

Relaterat