Jens Persson slutar som vd för Kilenkrysset – en roll han tog över från sin farbror, grundaren Jan Persson, i november 2017. Foto:

Vd lämnar Kilenkrysset – kommer inte överens med sin farbror

Strängnäs

Jens Persson lämnar Kilenkrysset för att inte äventyra relationen med sin farbror Jan Persson. Olika syn på hur verksamheten ska styras ligger bakom att vd:n slutar.

När Jens Persson tog över det verkställande direktörskapet för Kilenkrysset den 1 november 2017 var uppdraget bland annat att "skapa en struktur som skulle underlätta ett kommande, planerat generationsskifte för koncernen".

Den då 70-årige grundaren Jan Persson kände sig tvungen att tänka på företagets framtid, och lämnade över rollen som vd till sin brorson. Jan Persson har dock fortsatt varit ägare och styrelseordförande för Kilenkrysset, och har efter avsägelsen som vd arbetat med affärsutveckling inom företaget.

– Vi bråkar aldrig om någonting. Ibland tycker vi lite olika, men det brukar vi prata om, sa Jens Persson om sin farbror i en artikel inför maktskiftet i bolaget.

Olikheter är vad som ligger till grund för att Jens Persson nu, drygt ett år senare, lämnar uppdraget i den Strängnäsbaserade bygg- och fastighetskoncernen.

"Vi är båda starka ledare, men med väldigt olika syn på hur verksamheten ska styras. Med tanke på vår nära vän- och släktskap vill vi inte riskera att äventyra framtida relation och jag lämnar därför Kilenkrysset för att återgå till industrivärlden", skriver Jens Persson själv i en kommentar på Kilenkryssets hemsida.

För tidningen utvecklar han:

– Framför allt när det kommer till rollerna mellan ledning, styrelse och ägare så har vi olika syn. Under fjolåret har vi gjort förändringar och förbättringar i organisationen, och där är vi rätt överens. När det nu är dags för bolaget att ta nästa steg så är vi det inte, helt enkelt. Men det är inget konstigt med det, säger Jens Persson.

Jens Persson och Jan Persson ska "i god anda och enighet" ha konstaterat att förutsättningarna för ett fortsatt samarbete "inte är gynnsamma", står det i kommentaren.

– Jens är en jätteduktig företagsledare och en stark person. Problemet är att det är jag också. Då säger vi att det är bättre att vi skiljs åt som de jättebra vänner vi är. Att riskera vår vänskap är företaget inte värt, säger Jan Persson, som nu går tillbaka till sin roll som vd.

Är det en tillfällig eller permanent lösning?

– Permanent. Jag känner mig ganska pigg. De som är 70 år i dag är som 50-åringar var förr, säger Jan Persson.

Han meddelar också att hans barn, Stefan Persson och Annika Persson, kommer att få mer operativa roller i organisationen framöver.

Jens Persson planerar att gå tillbaka till sitt bolag Solö mechanical i en aktiv ägarroll.

– Men nu tänkte jag vara föräldraledig för första gången i mitt liv. Jag har en son på tre år och ska ta den möjligheten när den här situationen nu har uppstått.

Läs mer om dessa ämnen

Kilenkrysset