• Maria Lagerström syr ihop remsor till trasmattorna som ska vävas och sedan säljas i Solåkrabyns hantverksbutik. Samtidigt tillverkas en skylt till den loppis som en annan boende inom kort ska öppna, som sin dagliga verksamhet. Foto:
  • Karin Broman, föreståndare för den dagliga verksamheten. Foto:
  • Maria Lagerström har bott och arbetat i Solåkrabyn i 18 år. Foto:
  • Thomas Berg arbetar i köket, bland annat med fikaserveringen. Foto:
  • Varje morgon börjas med samling, med bland annat textläsning utifrån årstiderna. Foto:
  • Textilkonst i dagliga verksamheten. Foto:
  • Textilkonst i dagliga verksamheten. Foto:
  • Kaninen skänker lugn och glädje till boende i Solåkrabyn som behöver det. Foto:
1/

Viktigt på riktigt ledordet i Solåkrabyns verksamhet

Stallarholmen

Gruppboendet och den dagliga verksamheten vid Östa firar 30 år. Det ska boende, anhöriga och personal fira med en fest till helgen.

1988 kom föreningen Solåkrabyn till Östa på Selaön. Karin Broman var en av sex anställda som då arbetade med tre boende och arbetstagande, på samma sätt som i Ytterjärna där en likadan verksamhet hade varit igång i nära 20 år.

– Vi har vuxit enormt. I dag har vi 27 boendeplatser och 65 anställda. Det är den största arbetsgivaren i Stallarholmen, säger Karin Broman som i dag, 30 år senare, är föreståndare för den dagliga verksamheten på Selaön.

Det är personer med utvecklingsstörning, autism och autismliknande tillstånd som bor och arbetar i daglig verksamhet i Solåkrabyn. Föräldrar till barn med behov av ett annat slags sammanhang än de som stod att finna var med och grundade föreningen i slutet av 60-talet. När kommunerna köper platser hos Solåkrabyn får kunden en vardag som genomsyras av bygdegemenskap och socialterapi, en metod som bygger på den antroposofiska läran.

– Det handlar om att komma in i en vuxen gemenskap och få en yrkesidentitet, förklarar Karin Broman och visar runt i textilateljén, snickeriet och trädgården som utgör de boendes arbetsplatser om dagarna.

20 får betar i en närliggande hage. Ullen tas tillvara och av den skapas produkter som säljs i Solåkrabyns egen butik tillsammans med andra hantverk.

– När man går hem till sin lägenhet för dagen så ska man känna att man har gjort något som är viktigt och på riktigt, säger Karin Broman som också bor i ett hus på området, en del av bygdegemenskapen.

Tidigare såldes även ekologiska grönsaker som odlats i trädgården. Men centralt inom socialterapin är också att skapa individuellt anpassade arbetssituationer för varje arbetstagare.

– Just nu är många av våra boende äldre och svagare. Det var få som orkade med den typen av trädgårdsarbete, så då ändrade vi sysselsättningen. Vi kan inte bestämma "så här ska det vara", utan det är individen som bestämmer. Vi har till exempel en kille som har haft svårt att hitta någon verksamhet som han brinner för men nu har han önskat att få starta en loppis. Så då startar vi en loppis, säger Karin Broman.

Hantverksbutiken, och även loppisen när den är färdigställd, är öppen för allmänheten. Ett publikt evenemang är den årligt återkommande ljusfesten i jultid, där området dekoreras med tusen marschaller och verksamheterna visas upp.

I helgen väntar ett annat firande för de boende och deras anhöriga. Då ska 30-årsjubileet uppmärksammas, och det görs med bland annat mat och musik för inbjudna gäster.

Antroposofi

Antroposofin utgår från den österrikiska filosofen Rudolf Steiners idéer. Waldorfpedagogik och biodynamisk odling, en odlingsform där jorden gödslas enligt särskilda ritualer med koppling till den astronomiska kalendern, är centrala verksamheter. Rörelsen omfattar även en alternativ medicin med homeopatiska preparat, läkepedagogik för barn och socialterapi för vuxna med funktionsnedsättningar.

I Sverige har rörelsen sitt centrum i Järna och Ytterjärna.

Läs mer om dessa ämnen

Stallarholmenomsorg vård