I fredags morse skrev Lars Otto Andersson i Härad på sin I juni 2017 berättade vi om parets midsommarstång som klädde sig själv, ett lärkträd som växer sig större för varje år.

Natten mot fredagen bökade alltså vildsvin upp stora delar av rabatter och gräsmatta i den unika visningsträdgården.

– Det ser ut som att någon kört en jordfräs i rabatterna. Det är väl där det är lättast att hitta mat. Jag har planterat tillbaka perennerna och visst, det kommer väl att ordna sig, men det är klart man blir ledsen.

Artikelbild

Gräsmattorna gick att vika tillbaka fast det var fruset, berättar Lars Otto Andersson.

Vildsvin som vandaliserar trädgårdar är inte ovanligt, och Lars Otto Andersson säger att han inte är helt förvånad över att han nu drabbats för första gången.

– Jag har tänkt tanken, att en dag kommer de in här. En lång del av vår trädgård, kanske 60–70 meter, vetter direkt mot skogen så där är det bara för dem att knalla rakt in.

Flocken härjade ordentligt under natten, trots att tomten har rörelsedetektorer som tänder starka strålkastare mot trädgården.

– De är ju inte bara för rådjur och vildsvin, utan för tjuvar och busar också, men vildsvinen har tydligen varit helt obrydda. De har varit och bökat ända framme vid huset.

Artikelbild

– Den vilda floran är ju ett stort problem numera. Vildsvin och rådjur har blivit så oblyga, säger Lars Otto Andersson.

På söndagen konstaterar Lars Otto Andersson att han återställt det mesta och att det finns gott hopp om en praktfull trädgård även säsongen 2019.

– Det här går att åtgärda – bara de inte kommer tillbaka. Jag har satt upp ett provisoriskt nät mot skogen till.

Artikelbild

| – Jag kan nog återställa det så det är fint till sommaren, men det är klart man blir ledsen. Vi lägger ner mycket jobb på det här, säger Lars Otto Andersson som fått ägna sig åt att vika tillbaka gräsmattor och plantera om perenner i den halvfrusna jorden.

Nätet ska förstärkas, säger han och hoppas att det räcker.

– Annars har jag ju både älgstudsare, licens och en trappa som är perfekt som jakttorn. Man måste ju ha tillstånd av polisen för att skjuta i villaområden, men skulle det bli aktuellt skulle jag inte tveka. Där är vi dock inte riktigt ännu, konstaterar Lars Otto Andersson.