Vincent är förmodligen ensam i Sverige om att ha tatuerat ögonvitorna svarta. Foto:

Vincent tatuerade sina ögonvitor svarta

Skönhet

Tänk dig att tatuera ögonvitorna svarta. Att frivilligt utsätta dig för sprutstick i ögonen i vaket tillstånd. Ett ingrepp som dessutom kan göra att du förlorar synen. Vincent Muskel Berg är förmodligen ensam i Sverige om sin svarta blick.

– Min dotters första reaktion var "Pappa, det där var inte så snyggt!" säger han.

Vincent Muskel Berg (ja, han heter faktiskt så) har döpt sin nya tatuerarstudio i Strängnäs till Muskelstudion. Han anspelar på sitt mellannamn Muskel som han haft sedan 2010.

Vi träffas för att pratat om kärleken till kroppskonst. Alla drakar och figurer han smyckar sitt skinn med. Men hans ögon tar över intrycket.

Vincents föräldrar förbjöd honom att tatuera sig före 18-års ålder: "Det får de sota för nu". Foto:

Vid första anblicken tror jag att killen har kajal runt ögonen. Men när Vincent drar ner skinnet för att visa ögonvitorna är allt spöksvart därunder. Jag ryggar reflexmässigt tillbaka. Mitt i det svarta lyser två gröna irisar mot mig. Han gjorde tatueringen förra hösten i Ryssland.

Varför?

– Man måste testa nya grejer. Jag har alltid varit sådan. Och jag har sedan jag blev tonåring velat ha svarta ögon. Har tyckt att det ser coolt ut.

Vincent säger att han är typen som bortser från risker.

Hans föräldrar tillät inte honom att tatuera sig förrän han fyllt 18 år.

– Så det får de sota för i dag, ha ha!

Muskelstudion i Strängnäs håller på att växa fram, här spenderar Vincent en del av sin tid. Foto:

När han talade om för dem om det planerade ingreppet föll hans mamma i gråt och pappan reagerade med ilska. För den här typen av tatuering är väldigt riskabel och går aldrig att ångra.

Det måste ha gjort fruktansvärt ont?

– Det är väldigt väldigt obehagligt för du ser nålen komma in i ögat flera gånger. Du är också vaken hela tiden och utan bedövning.

Den ena av dem fick hålla upp det öga som skulle tatueras, medan den andra tatuerade.

Vincent säger att han var förberedd på att förlora synen permanent.

– Jag tänkte att jag börjar med ena ögat för blir jag blind på det så stannar jag där. Då skulle jag fortfarande ha ett öga kvar.

Vincent åkte till ryska S:t Petersburg för att göra ingreppet. Hans exfru hade tipsat honom om "säkra" tatuerare.

– Jag mötte två herrar där den ena av dem fick hålla upp det öga som skulle tatueras, medan den andra tatuerade.

Han använde sig av insulinspruta med bläck. För att fylla ett öga måste han sticka genom scleran, vitögat, minst fyra gånger, en gång mot varje hörn runt iris.

– Det gjorde jäkligt ont.

Du kan aldrig ångra det?

– Nej.

Vincent berättar att de flesta han möter tycker att det ser väldigt coolt ut med svarta ögonvitor.

– De gillar det men skulle inte våga själva. Jag kan också tänka mig att det vid första anblicken chockar eftersom folk inte är vana, särskilt inte i Sverige.

Jesus på korset får finnas kvar på armen även om Vincent jobbar för att täcka resten med svart bläck. Foto:

Han tror att han är ensam i landet med att ha tatuerade ögon. Däremot kan man googla fram artister utomlands som har både lila, blå och röda ögon.

– Jag försökte faktiskt få självlysande färg men den innehåller ämnen som kan vara skadliga.

Vincents första tatuering som 18-åring blev ett babianansikte på armen. Han kände redan då att det här kunde vara ett yrke för honom eftersom han alltid gillat att teckna. Nu har han kommit så långt att han öppnat egen studio i en källarlokal i Strängnäs.

Jag har lovat en kollega att spara fläcken för blodprov, ådran går därunder.

Vänstra armen är nästan kolsvart efter att han täckt över gamla tatueringar. I armvecket har han lämnat en vit måne stor som en femkrona.

– Jag har lovat en kollega att spara fläcken för blodprov, ådran går därunder.

På bålen i midjehöjd sträcker sig den röda figuren Carnage från svarta Spiderman. Senaste projektet är annars att skapa drakfjäll på benen. På bröstet kunde man tidigare läsa Property of Natacha (tillhör Natacha) men det försöker han sudda ut eftersom det påminner honom om hans tidigare kärlek.

Vincent Muskel Berg

Hette tidigare: Linus Pettersson. "Jag lade till Muskel för det fungerar så bra till mitt nya efternamn Berg. På så vis skapade jag mig ett alias, Muskelberg, som även fungerar bra som artistnamn ."

Bor: Strängnäs

Ålder: 32 år

Gör: Öppnar under hösten egen tatuerarstudio på Vippendalsvägen: Muskelstudion.

Familj: Dottern Amanda, 9 år.

Tatuering jag aldrig skulle utföra: könstatueringar. "Att någon ska ha en penis på sig går bort. Vissa symboler, typ hakkors och nazistsymboler, gör jag inte heller."

Så här går det till

Tatuerade ögonvitor kommer mer och mer över hela världen. Folk har tatuerat ögonen i tusentals år, främst i samband med kirurgiska ingrepp, men det är först på 2000-talet som det har blivit ett kosmetiskt och estetiskt ingrepp.

Proceduren är inte risk– och smärtfri. Och det går inte att ångra sig, tatueringen är permanent. Med en speciell nål injiceras bläck i ögonlobens skyddande hinna, mellan bindhinnan och senhinnan. I värsta fall kan man delvis förlora synen.

Vill du leka med ögonfärgen är ett klokare och mindre riskabelt ingrepp att skaffa färgade linser.

Läs mer om dessa ämnen

Tatueringar