Strengnäs Tidning kommer att vara en del av årets food truck-mästerskap, som äger rum i Mariefred om knappt en månad.

– Det är vårt jobb att vara med och göra Strängnäs kommun som helhet bättre. Det gör vi dagligen genom att granska och berätta om det som är sant och relevant. Men vi kan också vara en kraft för något bättre genom att samarbeta kring det som är kul och utvecklande, säger nyhetschef Kristina Levin.

Det är Strengnäs Tidning som producerar festivalens egen tidning. Den bärs ut till alla prenumeranter i Strängnäs, Eskilstuna och Flen fredagen den 20 juli, och kommer också att delas ut på plats under festivalen som pågår både fredag och lördag. I den finns program och karta över området, information om deltagande food trucks och matiga reportage med anknytning till evenemanget.

Artikelbild

När tidningen träffade Culinary craft-eleverna som ska bemanna food trucken, var de i full färd med att förbereda studentlunchen till årets avgångselever på Thomasgymnasiet. På bilden syns Josefine Stridell, Douglas Lundquist, Caroline Andersson, Elin Sjöö, Simon Filander och läraren Jimmy Forzelius.

I samarbete med Thomasgymnasiet och samverkansprojektet Stolt mat i Sörmland deltar tidningen också med en egen food truck. Stolt mat i Sörmland står för vagnen och eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet Culinary craft lagar maten – som kommer att serveras i tidningspapper.

– Det är en vagn med pizzaugn och grill. Vi har tänkt baka tunnbröd och göra wraps som ska vara fyllda med något grillat, sallad och en god majonnäs, berättar läraren Jimmy Forzelius och försäkrar att maten inte kommer att svärtas från tidningstrycket, då ett smörpapper kommer att ligga emellan.

När tidningen gör besök i Culinary crafts kök pågår förberedelserna inför den lunch som avgångseleverna fick avnjuta på sin studentdag. Eleverna har precis fått frågan om de vill vara med på Food truck-mästerskapet, mot viss ekonomisk ersättning, och fem har redan skrivit upp sig på listan.

– Jag bor själv i Mariefred men har alltid lyckats jobba tidigare år. Men jag vet att det är ett roligt och stort evenemang med mycket bra mat, säger Elin Sjöö.

Hon och klasskompisen Caroline Andersson är helt överens om hur en bra wrap ska konstrueras.

– Det gäller att vika bra, så att innehållet inte ramlar ut. Man kan vika som en mjuk taco eller bara vika botten och sen rulla, det finns lite olika metoder, säger Caroline Andersson.

– Sedan gäller det att fördela innehållet bra, så att man får alla smaker på en och samma gång om man tar en tugga. Balansen är också viktig så att det inte blir alldeles för blött, säger Elin Sjöö.

De tvekade inte när de fick frågan om de ville avbryta sommarlovet för en skolaktivitet.

– Vi är ju intresserade. Och det är roligt att få vara med på en så här stor grej, det är en möjlighet för oss, säger Caroline Andersson.

Strengnäs Tidning sitter också med i juryn för den tävling som festivalen är; det nordiska mästerskapet för food trucks. Priser ska delas ut för bästa koncept och design, bästa kötträtt, bästa fiskrätt, bästa vegorätt och bästa dessert. Nytt för i år är att Strengnäs Tidning delar ut ett eget pris – Bästa nyhet.

– Vi sysslar ju med nyheter, därför föll det sig naturligt att vi delar ut pris till en nyhet. Det kan vara en ny ingrediens, ett nytt sätt att servera, något som lyfter food truck-upplevelsen till en ny nivå, säger Kristina Levin.

Jurypriserna delas ut på fredagseftermiddagen. På lördagen delas besökarnas eget pris ut, och den omröstningen ansvarar Strengnäs Tidning för. Till skillnad från tidigare år lämnas rösterna digitalt:

– Det kommer vara superenkelt för alla att vara med. Gå bara in på strengnastidning.se och rösta på din favorit, säger Kristina Levin.

Strengnäs Tidning kommer ha journalister som bevakar evenemanget båda dagarna. Matig rapportering utlovas till såväl strengnastidning.se som papperstidningarna.

På lördagen kommer Strengnäs Tidnings ledarredaktion också att hålla i en programpunkt.

– Även om besökarna i Mariefred den lördagen är mest intresserad av food truck-maten, tror jag att de också kan tänka sig att lyssna på vad de lokala politikerna har att säga om de viktigaste valfrågorna. Det är ju valår och en viktig del i vårt uppdrag är att skapa engagemang för det, säger Kristina Levin.