• Många drömmer om en riktig "Fanny och Alexander-jul" och vad passar då bättre än att fira på ett slott. – Rummen går åt snabbare och snabbare, berättar Madelene Fredricson, slottschef på Södertuna.
  • Södertunas julweekend har varit fullbokad sedan slutet av september.
  • Pyntar för jul. Foto:
1/

En jul i Bergmans anda

JUL

Vad är väl en jul på slottet? Enligt Södertunas slottansvariga Madelene Fredricson – garanterat ångestfri.

Det är inte så sällan man hör folk ge uttryck för en önskan om att uppleva en "Fanny och Alexander-jul".

För många utgör det sinnebilden av det perfekta julfirandet, en firande inramat av rustika överklassmiljöer, kristallkronor, konjak i värmen från sprakande eldstäder och ett vimmel av släktingar.

Jul i Södertuna slott. Foto:

Runt om i landet finns det gott om aktörer som lockar med erbjudanden om denna fantasis förverkligande. För de som är hågade att betala.

Bara i Sörmland kan man hitta tre anläggningar som sedan några år tillbaka saluför liknande julpaket – Dufweholms herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms värdshus och Södertuna slott.

Det sistnämnda, som har anor från 1300-talet, är beläget strax utanför Gnesta, på en holme i Frösjön, där man för dryga 3 000 kronor kan boka in sig för en weekend över jul. I likhet med de övriga anläggningarna drivs de av företaget Svenska kulturpärlor, som ägs av Johanna Battaroff och Fredrik Åström. Intresset för julpaketet är stort.

Tanken är att gästerna ska få ett komplett julfirande – utan att själva behöva lyfta ett finger. Foto:

– Rummen går åt snabbare och snabbare. I år har vi varit fullbokade sedan september, säger Madelene Fredricson, slottschef på Södertuna.

Hon förklarar att tanken med weekenden, i vilket julmat, fika och tomtebesök ingår, är att gästerna ska förses med ett komplett julfirande, utan att de själva behöver lyfta ett finger.

– Det är ofta lite större familjer och konstellationer som bokar in sig här. Och man vet själv hur det är: man står och lagar mat i flera dagar, och så kommer alla och käkar en ur hus och hem. Sedan är det tack och hej, säger Madelene Fredricson.

På frågan vad som är utmärkande för en jul på Södertuna säger Madelene Fredricson, som av en händelse, att den påminner om Ingmar Bermans klassiker.

– Det blir ju så med miljön och slottet och den storslagna värmen som uppstår, säger hon.

Är det lika mycket ångest här som i filmen?

– Nej, absolut inte. Just den biten har vi skalat bort, säger Madelene Fredricson.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmSörmlandJulJulbilagaNäringslivhögtider
Relaterat