Alicia Johansson, Saga Siggstedt, Edith Paulsson, Estella Callert, Trude Axelsson Nordhjelm, Alve Zetterström, Elias Fux och Arvid Erikstam utgör delar av Äppellundens luciatåg. Foto:

Förskolebarnen lussar i kläder de gjort själva

Härad

Det är ett medvetet luciatåg som ska skrida fram på Äppellundens förskola nästa vecka. Barnen har tillverkat sina kostymer av återvunnet material.

Den 13 december kommer fem lucior, tre tomtar, två pepparkaksgubbar, en stjärngosse och en snögubbe att tåga fram på Härads förskola.

– Jag är Olof! utbrister Arvid Erikstam och syftar på snögubben från den omåttligt populära filmen Frost.

– Han är jätterolig. Därför ville jag vara honom i sankta lucia-tåget, förklarar 5-åringen från avdelningen Kärnhuset.

Det var så det började, förklarar pedagogen Emelie Andersson. Kärnhusets barn har själva fått bestämma vilken roll de vill ha i luciatåget, något som de har fått åskådliggöra genom att rita och måla. Med skisserna som utgångspunkt har de sedan börjat skapa kläder och accessoarer som ska bäras på luciadagen. Exempelvis har Arvid Erikstam rullat ett orange papper till en morotsnäsa, och svartmålade flörtkulor ska bli knappar till hans snögubbsgestalt.

– Vi har gjort kronor. Då har vi använt papper och glitter och paljetter. Först har vi ritat och sen har vi klippt ut dem och gjort dem färdiga, berättar Alicia Johansson, en av luciorna.

  • Luciorna Alicia Johansson, Estella Callert, Trude Axelsson Nordhjelm och Edith Paulsson övar på att gå långsamt. Foto:
  • Arvid Erikstam har rullat ett orange papper till en morotsnäsa, och svartmålade flörtkulor ska bli knappar till hans snögubbsgestalt. Foto:
  • Luciakronor tillverkade av barnen på Äppellundens förskola. Foto:
  • Först har barnen fått rita och måla för att visa hur de vill se ut i luciatåget. Foto:
  • Arvid Erikstam, Alve Zetterström och Elias Fux diskuterar med pedagogen Jesper Åbom hur de ska skapa en hatt till pepparkaksuniformen. Foto:
  • Barn på Äppellundens förskola ska gå luciatåg den 13 december. Foto:
  • Barn på Äppellundens förskola ska gå luciatåg den 13 december. Foto:
1/

Materialet kommer från Återverket, kommunens återvinningscenter som samlar rest- och spillmaterial från företag och privatpersoner. Skapandet kopplas både till läroplanen och det entreprenöriella lärande som Äppellundens förskola tillämpar.

– Det handlar om att stärka barnens självförtroende, att få dem att känna att de klarar av saker. Det kreativa skapandet handlar också om att hjälpas åt och att lyssna på varandra, säger pedagogen Jesper Åbom.

På luciadagen blir det först ett tåg för småbarnsavdelningarna, och därefter väntar lussande för de något äldre barnen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

HäradFörskolaJulLucia
Relaterat