Foto:

Man försökte hissa nazistflagga på Fristadstorget

Eskilstuna
En 22-årig man greps av polisen på torsdagsmorgonen när han försökte hissa en hakkorsflagga på Fristadstorget i Eskilstuna. Liknande aktioner genomfördes på flera andra platser i landet på Adolf Hitlers födelsedag.

Det var övervakningskameror på Fristadstorget i Eskilstuna som avslöjade den man som försökte hissa en nazistflagga vid 03:30 natten mot torsdag. Den 20 april är Adolf Hitlers födelsedag.

Mannen, en 22-åring, var inte ensam och polisen letar nu efter ytterligare en person.

– En av dem hann lämna platsen. Vi har tagit in den andra till förhör, berättade Lennart Ahlin, vakthavande befäl hos polisen tidigt på torsdagsmorgonen.22-åringen misstänks enligt polisen för "försök till hets mot folkgrupp", eftersom gärningen inte hann fullbordas. Det är inte första gången som han figurerar i liknande sammanhang. Det uppgav polisen på torsdagsförmiddagen.

I mars i år ska han ha förekommit när en av Sveriges största nazistorganisationer delade ut flygblad utanför en livsmedelsbutik i Järna. Händelsen utreds av ett av Stockholms polisområden men flygbladsutdelningen ska ha urartat i ett rejält slagsmål.

22-åringen ska ha varit aktiv också en kväll i början av februari i år. Den här gången när en församling i Trosa hade arrangerat en ljusmanifestation.

– Det rubriceras som ofredande mot grupp. Det handlade om en ljusmanifestation där de här personerna ska ha stört manifestationen och släckt ner de marschaller som församlingen hade placerat ut, berättar polisen Benny Ljungkvist i Eskilstuna.

Enligt de uppgifter som Benny Ljungkvist tar fram misstänks 22-åringen och hans kamrater ha gått längs gatorna där manifestationen pågick och ha släckt ner så många som 188 marschaller - för att sedan ha stoppat ned dem i medhavda kassar.I Eskilstuna på natten mot torsdagen handlade det alltså om en flagga med ett hakkors.

– De hade hissat ned den befintliga flaggan på stången och stod och meckade med sin flagga när vi anlände så de lyckades inte få upp flaggan hela vägen, berättar polisen Lennart Ahlin.

Liknande aktioner genomfördes under natten eller de tidiga morgontimmarna i Malmö och Löddeköpinge, rapporterar Sydsvenskan.

Aftonbladet rapporterar att en liknande händelse inträffade vid stadshuset i Vetlanda för exakt ett år sedan.

Den gången lyckades personerna genomföra aktionen och hissa flaggan.

22-åringen släpptes senare under natten efter att polisen genomfört ett förhör. Han avvisades från staden eftersom han inte bor i Eskilstuna.

Mest delat denna vecka