Foto:

Tåg i krock med militärfordon – flera personer skadade

VAGNHÄRAD

Tre personer fördes till sjukhus, varav en med ambulanshelikopter, efter att ett militärfordon krockade med ett regionaltåg i närheten av Vagnhärad under tisdagen.

Det var strax före klockan fyra på tisdagseftermiddagen som larmet inkom till SOS, sedan ett av Försvarsmaktens militärfordon, en pansarterrängbil som använts under militärövningen Aurora, krockade med ett regionaltåg mellan Vagnhärad och Västerljung.

Tåget färdades mellan Norrköping och Stockholm, norrgående riktning, och hade enligt SJ runt 70 passagerare.

– Loket spårade ur men de tre vagnarna stod kvar på spåret, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikatör på SJ

Vittnen som befann sig på tåget vittnar om en chockartad upplevelse.

– Det tog stopp direkt och folk flög omkring inne i tåget, berättar en skärrad konduktör, som vid kollisionen befann sig i en tjänstekupé i tågets främre del.

Strax efter olyckan var det full aktivitet på platsen, med räddningstjänst, polis och ambulanssjukvårdare, samt Försvarsmaktens egna resurser, däribland sjukvårdspersonal och militärpolis.

Enligt uppgift från Sörmlandspolisen skadades tre personer i pansarterrängbilen. Två av personerna, en man och en kvinna i 25-årsåldern, fördes vidare med ambulans till Nyköpings sjukhus. Deras skador bedöms som lindriga av ansvarig läkare.

Den tredje personen fördes vidare med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Där är skadeläget i skrivande stund okänt.

Lokföraren på tåget ska även ha skadats. Skadorna bedöms där som lindriga.

Uppgifterna kring den bakomliggande orsaken till olyckan är diffusa. Både polisen och Försvarsmakten är förtegna.

– Vi kan inte säga vad som har orsakat olyckan, vi vet bara att den har inträffat och att det finns skadade, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Han vill heller inte spekulera i hur olyckan kommer att påverka militärövningen Aurora.

– Det är alldeles för tidigt att säga. I det korta perspektivet påverkar det ju det som pågår på platsen, men jag kan inte säga hur det påverkar övningen i stort, säger han.

Anders Häggman, som bor alldeles i närheten av olycksplatsen, berättar att han reagerade på aktiviteten i området strax innan olyckan. Han hade sett militärerna i området tidigare under tisdagen och fick då höra att de planerade att korsa spåret vid den obevakade övergången, med terrängfordonet.

– Jag blev lite fundersam för det är mest fyrhjulingar eller jeepar som brukar köra över rälsen där, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik samt arbetsmiljöbrott. Statens haverikommission är också underrättad om händelsen, men det är ännu oklart om de kommer inleda en utredning.

Vi liverapporterade från platsen i samarbete med Södermanlands Nyheter:

Här ska olyckan ha inträffat

Läs mer om dessa ämnen

Vagnhärad

Mest delat denna vecka