Kaisa Komulainen Nilsson (V), Anneli Bengtsson (S) och Håkan Östlund (MP), bildade en koalition efter förra valet 2014.

Framtidstro hos MP trots valresultatet

VINGÅKER

Även om Miljöpartiet gjorde ett dåligt valresultat, både på lokal- och riksnivå, tror Håkan Östlund på att partiet kan återhämta sig.

Miljöpartiet har förlorat röster i en stor del av landets kommuner. Vingåker är inget undantag där partiet backar med 2,8 procentenheter och förlorar ett av sina två mandat.

– Det är självklart tråkigt och vi är lite besvikna på att vi tappade mandatet, säger Håkan Östlund, ersättare i kommunfullmäktige.

Vad raset beror på kan han inte svara på och någon analys av valresultatet har man inte hunnit med.

– Min spontana reaktion är att miljö och klimat inte är så väsentligt i kommunen. Jag kan inte se det på något annat sätt. Naturligtvis kommer vi sitta ned och diskutera resultatet.

Om Miljöpartiet kommer fortsätta sitta med i det kommande styret av kommunen låter han vara osagt.

– Det är för tidigt att svara på. Vi måste först se om vi ska gå med i någon majoritetskoalition eller inte. Vi sitter still i båten för närvarande

Han ser dock positivt på de gångna fyra årens samarbete med Socialdemokraterna.

– Om man är ett litet parti kan man inte räkna med att få igenom allt. Men vi fick ändå igenom en hel del. Man måste kompromissa i alla koalitioner.

Håkan Östlund tror också att hans parti kan göra comeback i framtida val trots årets kraftiga tillbakagång.

– Jag ser positivt på framtiden för Miljöpartiet. Jag tror att folk kommer inse att miljön och klimatet blir allt viktigare.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018MiljöpartietVingåker
Relaterat