Inte heller i år förskonas Eskilstunas kommunala skolverksamhet från varsel. Under torsdagen kom beskedet att 103 tjänster bedöms som övertaliga.
I nuläget berörs 22 tjänster inom grundskolan, 25 tjänster inom gymnasieskolan och 56 tjänster i förskolan. Neddragningen av personal är en del av den omorganisation som enligt kommunen behöver göras för att hålla budgeten för 2025.
– Det är tuffa beslut att ta, säger Muhammed Tahsin (M), ordförande för gymnasienämnden i Eskilstuna.
Muhammed Tahsin har ännu inga uppgifter kring exakt vilka tjänster på gymnasiet som försvinner. Men enligt honom kommer samtliga fyra kommunala gymnasier att påverkas på något vis.
Enligt Muhammed Tahsin börjar smärtgränsen för gymnasiet vara nådd. Gymnasienämnden kommer därför äska mer pengar från kommunstyrelsen i form av höjd skolpeng.
– Skolpengen bör justeras i Eskilstuna. Vi måste signalera från nämnderna att den inte räcker. I gymnasiet har vi lägre skolpeng än rikssnittet och jämförbara kommuner, säger han.
Framför allt vill Tahsin att det ska ske en extra satsning på fyra specifika gymnasieprogram.
– De program vi vill lyfta är IB-programmet på S:t Eskil, fordons- och transportprogrammet på Rekarne, industritekniska programmet på Rinman och hotell- och turismprogrammet på Zetterbergsgymnasiet, säger han.
Även grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S) ser ett behov av höjd skolpeng.
– Vi ser på både gymnasiet och grundskolan att vi har en effektiv organisation och ambitiösa satsningar. Men när vi tappar elever behöver vi höja skolpengen, säger han.
Framförallt är det förskolan i Eskilstuna som berörs av ett minskat barnantal. Grundskolan har ett mindre tapp i de yngre årskurserna men där väntas en större minskning framåt.
– Demografin är inte på vår sida, säger Muhammed Tahsin.
Gymnasieskolan bedöms som mer trendkänslig i valet av program vilket gör prognosen för antalet elever svårare.
– Förra året gick exempelvis antalet ansökningar till yrkesprogrammen ner, medan de ökar i år, säger Muhammed Tahsin.
Nina Tuncer (S), ordförande för förskolenämnden i Eskilstuna, hade hoppats in i det sista att varsel skulle kunna undvikas inom förskolan.
– Vi har försökt och jobbat som bara den, men tyvärr blev det inte så. Det är inte roligt men något behöver göras utifrån den budget vi har. Sedan får vi se hur många som verkligen behöver gå till slut, vi hoppas på så få som möjligt, säger hon.