Ingen som besöker Parken Zoo kan undgå att se den stora Globen som står snett bakom entrén. Det är dock länge sedan besökarna även fick se insidan av den sfäriska byggnaden där den framstående konstnären Sven "X:et" Erixon målat sin vision av en gränslös värld.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) minns í dag hur han som ung sommarjobbare var inne i Globen.
– Det är en upplevelse att kliva in i Globen och det skulle kunna kopplas till diskussion och pedagogik om vad som sker i vår värld idag. Konflikter och klimat, säger han.
Jimmy Jansson kunde dock redan som ung sommarjobbare konstatera att Globen var i dåligt skick.
– Jag kände sorg då men såg också möjligheten.
Globen byggdes 1957 av Kooperativa förbundet till utställningen "En värld utan gränser" på Mosebacke i Stockholm. Under utställningen besöktes Globen av 145 000 personer, däribland 600 ledamöter från hela världen. Efter utställningen flyttades Globen till Parken Zoo i Eskilstuna, där den bland annat använts för att visa en rymdutställning. Globen används idag inte till någon verksamhet.
– Det är inte ett hälsosamt klimat där inne att vistas i, säger Maria Hallberg, chef Eskilstuna konstmuseer.
Globen ingick inte i försäljningen när kommunen sålde Parken Zoo till en privat aktör. Byggnaden sorterar under Eskilstuna kommuns konstföremål.
2018 fanns det framskridna planer på att flytta Globen från Parken Zoo till Stadsparken. Initiativet kom från entreprenören och musikern Mikael Byström. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson gav klartecken under förutsättning att näringslivet i stan stod för flyttkostnaderna. Någon flytt blev dock inte av.
– Det fanns en dialog med delar av näringslivet men det blev till slut inget med det, säger Johan Lidén (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Det har också funnits andra intressenter som velat låna konstverket men där har man till slut valt andra konstverk. Sedan kanske inte konstverket måste flyttas från Parken Zoo, den är ju en del av parken idag. Där kanske man kan ha en dialog med Parken Zoo för att se om vi tillsammans kan hitta en lösning, säger Johan Lidén.
Jimmy Jansson säger att han hoppades mycket på de initiativ som togs av näringslivet runt Globen.
– Men tyvärr bar det inte hela vägen den gången.
Maria Hallberg, chef Eskilstuna konstmuseer, säger att Globen är ett kulturarv och att kommunen för flera år sedan lät en konservator titta på dess innandöme, främst målningen. Den har blivit påverkad av klimatets växlingar i form av kyla, värme, fukt och torka.
– Det skulle behövas tas in flera konservatorer som jobbar under längre tid med att restaurera målningen. Målningen skulle behöva monteras ner för att göra det här arbetet.
Enligt Maria Hallberg behöver även konstruktionen renoveras för att Globen överhuvudtaget ska kunna flyttas.
– Den utsida som är nu på Globen är någon gång påbyggd. Skulle man vilja renovera Globen till dess ursprungliga skick behövs så klart detta också ses över, säger hon.
Om målningen renoveras skulle den enligt Maria Hallberg behöva ett klimat där den inte förfar igen.
– Jag ser att antingen behöver hela Globen hamna på en plats där klimatet är anpassat. Eller så behöver man se över möjligheter till en bättre klimat inne i själva Globen.
– Det hade så klart varit fantastiskt om Globen hade kunnat renoverats/konserveras och flytta till en lämplig plats. Men det kräver mycket stora resurser, resurser som just nu inte finns, säger Maria Hallberg.
– I planeringen för målningarna i Globen kommer vi framåt komplettera den undersökning som är gjord av en konservator. Detta för att kunna ta fram en mer detaljerad plan om vad som ska göras och vad som är möjligt att göra. Därtill behövs lika göras för hela Globen i sig.
Jimmy Jansson säger att den styrande majoriteten med S och M är bekymrad över kommunens förmåga att ta hand om befintlig konst och främja tillkomsten av ny konst i Eskilstuna.
– Det finns resurser till det. Men antagligen inte tillräckligt. Och det ska ställas mot annat såsom personal i välfärden. Men hur man jobbar kan sannolikt också ses över.
– Majoriteten har förslag på åtgärder, inte specifikt för Globen, men för konsten i stort, i kommande årsplan.
– Min personliga uppfattning är att Globen förtjänar ett värdigare öde och kanske en mer framskjuten plats i Eskilstuna. Kan gemensamma krafter åstadkomma det vore det välkommet!
Johan Lidén tycker att det är synd att Globen står övergiven och förfaller.
– Vi tog beslut under förra året för att ge medel för att kunna renovera konsten vi har, till exempel fontäner och annan offentlig konst som är i behov av reparation. Vi har också med delar av det i kommande årsplan för att kunna fortsätta det arbetet, inte specifikt för Globen men för stadens offentliga konst generellt, säger han.