Under lördagen 28 juni anordnas den sörmländska mat- och dryckesfestivalen i Eskilstuna.
Nytt för i år är att man för första gången fått tillstånd till att ha alkoholservering på Kungsplan.
Festivalen som tidigare år har lockat tusentals besökare kommer nu att kunna utöka antalet dryckesgäster.
– Vi har tidigare samarbetat med Glashuset och vi har även haft dryckesfestivalen på Valvet. Men på just Valvet hade vi begränsat med platser, som inte räckte till alla som var intresserade, säger Rocco Gustafsson, projektledare på Sörmlands Matkluster, och fortsätter:
– Nu kommer vi att samarbeta med Nornir Brewery och vi har alltid haft en önskan att få göra något med Kungsplan. För första gången har vi nu fått tillstånd från Eskilstuna kommun att genomföra dryckesmarknaden på Kungsplan. Vilket känns helt fantastiskt.
Till nästa års mat- och dryckesfestival finns förhoppningar att kunna bygga ut serveringen ännu mer på Kungsplan.
– Kungsplan har nog alltid varit en snackis och det är nog något sådant här som behövs. Det är jätteroligt tycker jag. Det är en optimal plats, säger Oscar Kling, en av ägarna på Nornir Brewery.
– Det är en perfekt närhet till matfestivalen och man kommer att kunna köpa mat för att sedan gå hit för att testa någon dryck, säger Rocco Gustafsson.
Utöver matfestivalens 28 aktörer kommer dryckesmarknaden bestå av 10 aktörer.
– Vi har allt från ölbryggerier, till vingårdar, sprittillverkare och musteri. Det är väldigt brett från hela Sörmland, vilket bara känns jättekul. Vi har nog aldrig haft så här många dryckesaktörer, säger Oscar Kling.
Robert Koivunen är alkoholhandläggare på miljökontoret i Eskilstuna kommun.
Han ser positivt på hur dryckesfestivalen är anordnad och vilket syfte som finns bakom den.
– Vi har fått förklarat för oss vad tanken är bakom hela evenemangen. Det finns en tydlig koppling mellan mat och dryck. I det här fallet vill man lyfta fram hantverket och ge möjlighet till dryckeshantverkare att få ett utrymme som de annars kanske inte får, säger Robert Koivunen och fortsätter:
– Det jag tycker är värt att lyfta är att det under dryckesfestivalen handlar om att hantverket ska stå i fokus.